World Scout Jamboree – ”Simply fantastic!”

Den där tänkta fikafesten igår kväll blev inte så mycket med. Vi blev totalt upptagna av att få fatt i en bunt patruller som varit ute på Hike in Camp. Det blev strul med logistiken. En del patruller gick vilse. En del av bussarna missade var dom skulle hämta scouter. Det var än det ena, än det andra. Lite nervöst var det ett tag. Vi ville ju ogärna sluta dagen med att veta att vi hade ett antal patruller ute i den skånska skogen. Ca kl.23.00 kom den sista bussen in till Jamboreen. Då hade vi ordnat så att matsalen kunde servera lite mat. Det blev ett ”roddande” utan like. Kom i säng nå´n gång efter midnatt.

Idag är det andra dagen i vårt Camp in Camp-projekt. Idag har det gått mycket smidigare. Nu har vi nya 6 000 scouter ute på läger i Skåne och södra Småland. Vi hade bra flyt på det idag. Trots det visar det sig att intew alla kom iväg. Utifrån erfarenheter från andra Jamborees har det överbokats för att få fullt. Nu visar det sig att vårt projekt är så populärt att även överbokningarna kommer med. Det är då vi får problem. Nu jobbas det redan febrilt på att lösa detta till i morgon. Vi får se hur det går.

Just nu så kommer bussarna tillbaka med de 6 000 vi skussade ut igår. Det är verkligen en fullkomlig flodvåg av bussar som landar utefter Jamboreens infartsväg. Jag har hunnit prata med en del patruller. Många är trötta men sååååååååå lyckliga. När jag frågade en tjej om hur det varit så fick jag svaret ”Simply fantastic!”. Hon knöt an till det som Jamboreens tema ”Simply scouting*!”.  Alla har så oerhört mycket gott att säga om sitt dygn ute i det som är mer av ett vanligt scoutläger. Har hört om en grupp egyptier som blev som helt vilda när dom kom ut till sitt läger och fick leka på flottar ute på en sjö. Jag har mött dom som fått paddla kanot för första gången. Några har gjort söljor av älghord. Andra har slöjdat smörkvivar. Många berättar om lägerbål och bad i kalla sjöar. Några har fått pröva på svenska traditioner och bl.a. gjort julgranskarameller. Kul att se! Vi ser framför oss hur vi om ett par dagar skulle kunna samla ihop många, många tusen goda berättelser från mötet med savensk natur och svenska traditioner, svenska scouter och svenskt lägerliv. Många har mycket att berätta om när dom åteervänder till sina hemländer.

Apropå det där med älgar så är det tydligt att många har tagit fatsa på det. Lite här och där kan man  se tillverkade älgar som förgyller Jamboreen. Uppfinnsrikedomen är stor. Det är tydligt – vad vi än tycker – att älgar för måpnga har kommit att bli ett signum för Sverige.

Den här dagen artar sig till en på många sätt varm dag. Lite vimsig känner jkag m ig efter att ha stått bra många timmar ute i den heta solen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: