World Scout Jambgoree – ”Du gamla du fria” på arabiska

Det började som en dimmig morgon. En nästan trolsk start på dagen. Morgnarna är den stillsammaste tiden på Jamboreen. Vanligtsvis ligger det som en ganska häftig ljudmatta över hela Jamboreeområdet. Ett uttryck för att det pågår så mycket på så många platser. Hörde av nå´n svensk att det är så härligt att så många vill prata med så många andra. Att det uppstår spännande möten överallt. Här finns ett intresse att veta vem den andre är.

I går letade jag upp den grupp från – jag tror det var – Saudie Arabien som inte långt från vårt tält övade med sin blåsorkester. Gång på gång har vi hört hur dom övat på ”Du gamla du fria”. Jagt tror inte att dom nå´n gångt kommit till slutet på denna den svenska nationalsången. Dom tar i för allt vad dom orkar. Han som spelar på bastrumman slår som om han skulle pröva hur mycket den trumman klarar. Så att dom nu i kväll hade nå´n typ av uppställnuing utanför våra matttält. Fullt ös från första takten till den sista.

Dagen idag har varit vår tredje dag i Camp in Camp-projektet. Idag har vi skickat ut  de sista 6 000 scouter av de 3 x 6 000 som ingår i projektet. Dessförinnan – tidigare på morgonen – skickade vi ut ca 2 500 på dagens Hike in Camp. Nu har vi upprepat den här precceduren tre dagar i rad och det är uppenbart att nu har vi trimmat in organisationen så att det idag gick förhållandevis smidigt. Kul att få vara med och och bidra till att alla dessa internationella scouter får en annan typ av lägerupplevelse än den dom bestås med på själva Jamboree-området. Också idag har vi fått så oerhört många goda berättelser om vad man varit med om.

Under eftermiddagen kom B ibbie och jag iväg tillsamans med Hugo Strandberg till ett av dessa 80-tal läger som ingår i Camp in Camp. Vi letade oss fram till ett litet läger med bl.a. SMU-are från Enköping i trakten av Brösarps kullar på vackra Österlen. Det var ett läger med de enklaste av enkla förutsättningar. Tjusigt förlagt på en kulle med en vidunderlig utsikt över havet. Problemet var väl att det var för långt till havet fört att kunna bada. Vi såg hur de svenska scouterna göt figurer i tenn och fick till de merst otroliga saker genom tovning. Kul att se hur de små SMU-scouterna slog sig samman med italienare och andra. Nå´n av dessa småsacouter hade lärt sig så mycket italienska att han kunde säga att han inte kunde tala italienska. Lägerledningen berättade om hur man ordnade lägerbål där det ingick ett luciatåg. De internationella scouter som varit med här har mycket att ta med sig hem.

I morgon ska vi ta emot den grupp vi sände ut idag. Redan nu känns det som att vi somnar i kväll med ett leende på läpparna. Det känns gott i hjärtat att vi med det vi gjort bidragit till att skapa en typ av annorlunda upplevelser under denna svenska variant av World Scout Jamboree. I morgon ska vi förbereda oss för att ta emot de ca 8 000 scouter som varit våra samarbetspartners. På torsdag bussas alla dessa in till Jamboreen. Vi ska förbereda deras ankomst så att dagen här blir till en stor upplevelse för alla dessa. På kvällen blir det stor fest med alla de 45 000 personer som då finns här. Fick idag veta vad det är för svenska artister som ska vara med, men det får vara en liten hemlighet till på torsdag kväll. Också detta ska bli kul. Också detta en nästan overklig upplevelse. Inser hur svårt det är att berätta om det vi är med om. Svårt att återge vad det är som händer och hur mycket det tar tag i vår känsla. Jag gör i alla fall ett försök.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: