Worl Scout Jamboree – inte säkert att en britt längre är en britt.

En typ av lugnet före stormen. Så har det varit idag. Förmiddagen idag har varit helt annorlunda än det som gällt tre dagar tillbaka. Idag har vi inte sänt ut några scouter. Det vi gjort är att ta emot de 6 000 som kommit hem i den sista gruppen. På förmiddagen fick vi i vårt office-tält besök av en ledarna i den amerikanska kontingenten som just kommit tillbaka från ett läger och som höll ett litet tal där han prisade vad dom just varit med om. Detta var det bästa dom hitintills varit med om under Jamboreen. Ska också säga att vi haft besök där man klagat lika högljutt. Vi har också haft kontingentledare som besökt vårt tält för att informera sig om hur vi byggt upp vår organisation. Uppmuntrande att få denna credit för den grupp som slitit med förberedelserna i ca tre år. Själv kom jag in i detta sent i våras. Förhoppningsvis kommer Camp in Camp att vara en inspiration för de svenska kårer som haft så många utländska patruller på besök.

F.ö. händer mycket på Jamboree-området. Överallt kan man se scouter som byter märken och kläder med varandra. Har förstått att detta är kul grej scouter emellan. Det är som om det uppstår hela marknader där saker och ting fimnner nya ägare. Allt utan att en krona är i omlopp. Grejen är just att man byter. Ju längre Jamboreen fortgår, så är det inte säkert att den man möter med brittiska kläder verkligen är en britt, eller den som går med en brasiliansk halsduk verkligen kommer från Brasilien.

Jamboreen är på ett sätt ett jättelikt realtionsdrama. Under knappt två veckor kommer 39 000 personer samman som inte har valt varandra. Vi lever nära inpå varandra. Patruller skapas. Patrulledare utses. Internationella volontärer fördelas i grupper och förutsätts hjälpa till med allt från smått till stort. Planning teamare möts för att genomföra det man planerat i åratal och det bli skarpt läge där inte allt blir som man tänkt det. Vi bor i tält och hör allt som händer omkring oss. Det är klart att allt inte blir så bra. Det gnisslar än här än där. Jag vet att de olika kontingenterna har mycket att stå i. Det kan gärna inte bli på något annat sätt. Trösten är måhända att vi lär oss något också av detta. Hörde idag om at britterna har med sig en egen liten grupp av psykologer som ska hjälpa till när det trasslar till sig. Det borde kanske en del andra kontingenter också tänkt på…

Under eftermiddagen har vi haft en genomgång av morgondagens Cultural Ferstival Day. Det är då vi ska ta emot de ca 8 000 scouter som på ett 80-tal läger varit värdar för internationella patruller. Mycket praktiskt som ska till för att få det att fungera när ett hundratal bussar rullar in på Jamboreen i morgon förmiddag. Som en del av Festivaldagen kommer vi att vara med om ett jättelikt fika. Kanske det största ever. För ändamålet har man beställt 45 000 kanelbullar av ett lokalt bageri. Som dom måste ha bakat. Upplägget av fikat innebär att alla på lägret har tre olika armband. Det gäller att hitta två andra kompisar med andra band och så gå iväg för att få sitt fikapaket. Vi hoppas att det ska fungera och nya relationer skapas.

I kväll har vi varit på en träff med SMU-scouter. Kul att möta andra och förstå att vi är några hundra SMU-are här på Jamboreen. Många var där och jag vet att alla ändå inter dök upp. I samlingen deltog en grupp scouter från vår systerkyrka i Kongo Kinshasa. Bibbie fick lite improviserat agera tolk när de framförde sin hälsning. Med i SMU-gånget fanns också scouter från Equador.

F.ö ser jag att mitt blogginlägg om kungens besök på lägrert uppmärksammats av ”The Royal Forum” som lagt upp en länk till min blogg.  Verkar vara en webbsida som håller koll på vad som händer världens kungligheter. Visste inte att något sådant fanns.

Nu lägrar sig snart mörkret över Jamboree-området. Det är som en ny Jamboree uppstår i skenet av en massa strplkastare. Som en stad som uppstår i skenet av neonljus. Verkar inte vara förrän frampå natttimmarna som det lägrar sig nå´n typ av stillhet över detta jättelika lägerområde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: