World Scout Jamboree – ett bubblande festivalhav

Så känns det som dagen efter. Dagen efter den stora urladdningen – Cultural Ferstival Day. Det blev till en dag då hela Jamboreen var som ett bubblande hav.

Dagen startade med att vi tog emot alla de 8 000 scouter som funnits ute på de 80 lägren i Camp in Camp-projektet. Bussar, bussar och återigen bussar.  Det tog oss drygt två timmar att lotsa in mer än 100 bussar. T.o.m en del busscahufförer tyckte att det var häftigt. Bussarna stod tätt intill varandra. Alla de 8 000 scouterna minglade runt på Jamboree-området. Vi hade lite oroat oss för hur det skulle bli när alla dessa skulle resa härifrån och efter den stora showen på kvällen hitta sina bussar. Så långt jag vet avlöpte allt väl. En timma efter det att showen var slut hade nästan alla bussar lämnat Jamboreeområdet. Jag hade själv uppgiften att finnas till hands ifall några scouter blev efter. Vi var tillfredsställda när vi blev stående där sysslolösa.

Jamboreens Cultural Festival Day innebar att  de olika länderna verkligen bjöd till för att presentera sig. Här kunde man dansa, äta, sjunga mm. Träffade på en svensk grupp som höll på att ordna med ett luciatåg. Luciatåget skulle sluta vid den midsommarstång man byggt upp. Där skulle man dansa runt midsommarstången. Vad gör man inte för att få med så mycket som möjligt av svensk tradition.

Bibbie letade upp den grupp indier hon haft att göra med i samband med att gruppen skulle ut på ett lägerdygn för några dagar sedan. Det blev ett härligt återseende.

Den stora uppgiften för vårt projekt under dagen var att leverera mat till de 8 000 besökarna. Jag hörde radiotrafiken om hur man försökte lösa alla önskemålen om speciell kost. Jag tror man till sista lyckades med detta.

Fram mot kvällen drog de tre karnevalstågen igång – från tre olika håll på Jamboreen. Det blev som om en lavaström vällde fram genom området. Vi lär ha varit nästan 49 000 personer under dagen. Många hade klätt upp sig – eller klätt ut sig. Det var spännande att se hur de här tre karnevalstågen drog sig ner mot Arenaområdet och hur den ”grytan” fylldes upp av nästan 50 000 personer. Utöver detta väldiga folkhav kunde man se flaggor från all världens hörn. Det blir i ett sammanhang som detta så tydligt hur scoutrörelsen är en rörelse som finns utöver hela världen. Det är inte oviktigt vad som händer på en Jamboree som denna, då det bidrar till att påverka scoutarbetet över hela världen. Låter lite storvulet, men jag tror faktiskt att det är så. Ideér och metoder hämtas hem och vidareutvecklas i sin lokala kontext.

Kvällens stora fest bestod bl.a. i medverkan från de svenska artisterna Timbuktu och Hoffmaestro. Detta bidrog till att göra Arenaområdet till ett gungande hav. Kristianstadsbladet skriver om det här. Tydligt att många gillade vad man hörde. Det blev lite av allsångskväll när Timbuktu gjorde sin kanske mest berömda låt ”Alla vill till himlen men ingen vill dö”. Kristianstadsbladet tror att detta var den största konserten i Skåne ever.

Medan vi väntade på att scenprogrammet skulle börja kom 10 glidflygare av något slag farande ner genom luften – över huvudena på oss – och landade strax intill scenen. Det var onekligen spektakulärt. En kul grej!

När scenprogrammet var över och alla gått hem till sitt fortatte festandet på Jamboreen. Somliga kan inte ha fått så särskilt mycket sömn denna natt. Känns nästan lite skönt att det kommit lite regn nu på morgonen. Men härligt att vi fick så oerhört fina dagar under vårt Camp in Camp-projekt. Så härligt!

Nu går Jamboreen mot sitt slut. På söndag sker den officiella avslutningen. Vi åker hem i morgon. Det är inte utan att vi känner oss lite slitna. Värmen har gjort sitt. Det har också varit mycket arbete. Långa och intesiva dagar. Men det har varit så kul. Fantastiskt att få vara med om en upplevelse som detta. Lite som att ha varit med på ett OS. Ett arrangemang som inte återkommer mer än vart fjärde år och utlokaliserat till olika delar av världen. Det lär dröja många år innan det blir en ny Jamboree i Sverige. Men möjligheten att åka på ett scoutläger är inte långt borta. SMU planerar för ett stort riksscoutläger 2013, så  för den som suktar efter att åka på ett storläger så finns den möjligheten. Det lägret kommer att lokaliseras till en plats utanför Alingsås.

Nu ska vi ägna den här dagen åt att sammanfatta vårt projekt Camp in Camp. Vi ska in till Åhus för att äta glass med Camp in Camp-gånget. Och så ska vi packa. I morgon förmiddag åker vi hem – till nå´n typ av vardag. Under några dagar ska vi i Eskilstuna ta emot ett 20-tal islänningar som varit här på Jamborren i det som kallas Home hospitality. Under tre dagar ska islänningarna få möta ett lokalt scoutarbete och bo hemma hos familjer.

Det är inte utan att det ska bli skönt att komma hem. Spännande har det varit och mycket har jag med mig hem från de här två veckorna. Lite imponerad över mig själv att ha klarat två veckor på luftmadrass…men framför allt annat att imponeras och glädjas över! Såååååååååååååååååå mycket!

One Response to World Scout Jamboree – ett bubblande festivalhav

  1. Hei.
    Jeg er i ferd med å finne bilder til header til ny hjemmeside for Nordisk Samarbeidskomité (NSK), og fand bildet fra Cultural Festival Day kanskje kan brukes, og representere Sverige på siden.
    Jeg håper jeg kan få tillatelse til dette.

    Med vennlig hilsen
    Ole Kr Valle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: