World Scout Jamboree – tänker suga på den här ”karamellen” länge

I går kväll kom vi hem från Jamboreen i Skåne.  Återstår bara en gul fläck i gräset där vi haft vårt tält. Skönt att komma hem – samtidigt lite vemodigt att det är över. Såg avslutningen via webb-TV. Det är möjligt att se på den i efterhand.  Det blev till en hejdundrande avslutning med medverkan av bl.a. Sanna Nielsen och gruppen Europe. Så fyndigt när Europe framförde sin ”slagdänga” ”The final countdown”. Nu är det bara att riva allt det som byggts upp inför Jamboreen. Det är ju hur mycket som helst som ska rivas. En del kommer att säljas. Idag kl. 10.00 öppnar försäljningen av detta överblivna. Vi har bett ledarbekanta att försöka köpa ett par av de ”stjärntält” vi använt som bl.a. kökstält. Väldigt speciella tält som vi skulle kunna ha användning för i olika sammanhang. Specialtillverkade för Jamboreen  i Kina.

Idag åker alla scouterna hem. Nu är Jamboreen slut. Å andra sidan kommer det som hänt under de här två veckorna att sätta spår i mycket av det som händer inom scouting. Så mycket har hänt som ingen kan sätta stopp för. Jag tänker att det är som ringar på vattnet som fortplantar sig ut i länder, kårer och patruller. Intryck som aldrig lämnar oss. Inte minst gäller det detta att ha fått möta så många från andera länder. När s-ledaren Håkan Juholt var på besök på Jamboreen talade han om den som ett FN i miniatyr. Det kan aldrig underskattas det som skett i två verckor då ungdomar mött andra från andra länder och andra världsdelar.

I går – på lägrets näst sista dag – dök Fredrik Reinfelt upp. Äntligen får man väl lov att säga. Han kom med statsministerkollegor från Danmark och Finland, och gjorde det hela till en fråga om att följa upp det som hänt i Norge. Bra så, men varför inte göra en stor grej av att här möts närmare 50 000 ungdomar på Jamboreen och våra Camp in Camp-läger – ett utryck för vad den ideellla sektorn kan göra och betyda. Det känns snålt när den svenska regeringen närmast tvingats att komma till Jamboreen. Som om man inte förstår vilken kraft som ligger i en samling som denna. Läste i Kristianstadsbladet om hur Skåneåpolisen var orolig för den här helgen. Det var fotbollsderbyn, festivaler av diverse slag och så Jamboreens avslutning. Man har kallat in förstärkning från Göteborg och Stockholm. Appropå Jamboreen sa en ansvarig polis att den klarar vi på två poliser. Så var det också i torsdags kväll då vi var nästan 50 000 samlade på ett och samma ställe. Bara ett par poliser fanns på plats och höll sig i bakgrunden. Inte en enda incident inträffade i samband med det som sas vara Skånes största utonhuskonsert genom alla tider. Varför är då företrädare för sveriges regering så njugga med hur man uppmärksammar ett arrangemang som detta? Förstår man inte vilken betydelse landets barn- och ungsdomsorganisationer har? Reinfelt skuller ju kunna ha tänkt om det som ett tillfälle att få tala om hur mycket alla idellt arbetande ledare beytyder – och gjort en stor affär av det. Kungen avslutningstalade igår kväll. Jag vet att arnnangöretrna hade velat att Reinfelt skulle ha välkomnat alla då Jamboreen invigdes, men han hade annat för sig…

Nu är det tid att tvätta, torka tält och vädra madrasser. Tid att kanda i det som är vår vardagsverklighet. Snart är semestern slut och det är dax för jobb. Nya frågor som ska lösas. En höststart som ska förberedas. Hur det nu än blir så bevarar jag de här Jamboreeveckorna som en stor upplevelse som påverkat mig. Fantastiskt att ha fått vara med om detta så speciella arrangemang. Jag lägger det verkligen inte till handlingarna. Jag tänker suga på den här ”karamnellen” länge.

Jamboreens officiella webbsida finnas mycket för den som vill se hur det varit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: