World Scout Jamboree – i klorna på militären?

Vi har varit flera som inte kännt oss så bekväma med att militären deltog som en av utställarna på Jamboreen. Flera gånger gick jag förbi den riggade svartmålade container som fanns på plats utefter ”paradgatan” med sina flaggstänger. Där huserade ett antal uppklädda militärer i kamoflagefärgade uniformer. Vad gjorde dom där? Varför blandade sig militären i ett arrangemang med scouter? Jag vet att i en del länder uppträder scouterna som vore de en del av det militära med parader och annat. Det är ändå inte den tradition vi lever med i svensk scouting.

Så läser jag i Kyrkans Tidning hur det färhåller sig. Kyrkans Tidning skriver:

Att de är med under lägret är enligt major Patrik Ekstrand, rekryteringschef, ett villkor från försvaret. Marken används av regementet P7 och ägs av försvarsmakten. Att inte tillåtas vara med under världsscoutjamboreen vore otänkbart:

-Då hade det inte blivit något alls, konstaterar Patrik Ekstrand.

Han påpekar att försvarsmakten har gått från ett nationellt till internationellt fokus och att det är viktigt att visa upp militärens roll i internationella konflikter, menar han.

Utanför vagnen står uniformerade militärer och visar in besökarna. I vagnen kan de göra tester som liknar dem som används inom förvaret. Datorlådan försetts med ett datorspelsinspirerat yttre. Och ett ljud som taget ur en actionfilm.

-Det är lite häftigare röster, säger Patrik Ekstrand.

Det finns ju människor från hela världen här och vissa har kanske dåliga eller hemska upplevelser av militären från sina hemländer. Patrik Ekstrand håller med om att försvarets närvaro – iförda camouflageuniformer – kan få dem att känna sig illa till mods. Han menar att de just därför har valt att inte satsa på aktiv rekrytering och att vapen inte förekommer i någon form i vagnen.

Har folk reagerat negativt på er närvaro här?

-Ja, det har det. Det är tio som har haft åsikter, men det är tio av 38 000″.

Då vet vi hur det förhåller sig. Militären har ställt som villkor att ska Jamboreen hyra in sig på Försvarets mark, så har man krävt att få vara med för att informera om sin verksamhet. Jamboreens organisatörer har förmodligen inte haft något val. Känns som att Försvarsmakten utnyttjat detta.

Lite tvetydigt blir alltihop utifrån att fredstemat varit ett av Jamboreens huvudteman. Jag vet att också Försvarsmakten ser sig som ett fredsprojekt, men det är ju ändå så vi tänker när scouting talar om fred som ett tema för sitt arbete. Vem skulle komma på tanken att då kåren ska jobba med fredstemat bjuda in militären. Förmodligen ingen.

Nog borde Svenska Scoutrådet som varit huvudman för Jamboreen ta sig en funderare över hur bra detta blev. Ser på tidningen Sändarens webbsida att Johan Nilsson, ordförande i equmenia, uppmärksammat just detta. Lite efterklokt noterar han att detta har gått honom förbi. SMU är näst största förbund i SSR. Nu är Jambotreen över, men borde inte SMU/equmenia skapa lite mer av klarhet över detta? Snart nog är det dags för ett nytt storläger på Rinkaby. Före dess borde någon tala Försvarsmakten till rätta. Bättre sent än inte alls. För scoutrörelsen är detta något av en trovärdighetsfråga. Borde också vara det för Försvarsmakten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: