Vad ska man tänka om detta?

Nu rapporterar media – Dagen och DN –  om hur Israels regering fattat beslut om att bygga 1 600 nya bostäder i östra Jerusalem. Beslutet innebär att Israel tar nya kliv in i de delar av Jerusalem som bebos eller bebotts av palestinier. Palestinier får besked om att husen de bor i är olagliga. Väljer man att inte flytta frivilligt blir man vräkt och husen rivs. Enligt samma rapporter som beträttar om de 1 600 bostäder som nu ska byggas finns långt framskridna planer på att bygga ytterligare mer än 2 000 bostäder. DN beskriver beslutet som ”en känga både mot palestinierna och mot USA, som försöker få i gång de havererade fredsförhandlingarna. Det är nästan så jag tror att något varit i görningen, då – återigen – den ultraortodoxe politikern Eli Yishai, gör ett utspel som för att köra in en pinne i hjulet.

EU kritiserar Israels beslut att bygga dessa 1.600 nya bostäder i Östra Jerusalem. EU har ”upprepade gånger uppmanat Israel att sluta med bosättningar” skriver utrikeschef Catherine Ashton i ett uttalande. Dramaturgin är densamma som den alltid barit: Israel förändrar ”the fact on the ground” genom att bygga bostäder och mur. EU, USA och andra författar uttalanden. Det är som om israelitiska politiker lärt sig, att det bölir aldrig annat än ord från de som kritiserar dom. Därför kan dom hållas. Envist håller dom fast vid sina mål att förändra förutsättningarna till den grad att tanken på en tvåstatslösning inte ens längre gäller som en möjlighet i teorin. Frågan är vad som kommer att hända i september då denb palestinska myndigheten har sagt att man ensidigt ska utropa en egen stat. Då ställs frågan på sin spet. Äntligen är jag beredd att säga. Det kan då inte längre vara möjligt för världens stataer att bara pladdra på och aldrig vara beredda att sätta kraft bakom sina uttalanden. Om nu den palestinska myndigheten gör slag i saken – många trycker på för att det inte ska bli så – måste erkännanden av denna nya stat följas av någon typ av handling. Varför erkänna en ny stat för att sedan vara se på hur den mosas sönder av en granne? FN, som såg till att Israel kom till, borde vara den som går fram tuffast för att se till att också en palestinsk stat kommer till stånd. Ser dett som en i hög grad moralisk fråga för FN. Om FN nu tänker i sådana banor?

Läs gärna den länkade artikeln för att få lite perspektiv på det ”vanliga” livet i Israel och det som ligger till grund för de protester som nu pressar premiärminister Netanyahu ocvh hans regering. Artikeln – denna vardagsberättelse – ger en typ av beskrivning på ett land där det egna landets välfärd fått stå tillbaka för det man alltid talar om som landets säkerhet. En typ av exklusivit tänkande som närmast mal ner det egna landet. Man blir så focuserad på det man uppfattar som hot från sin omgivning att man blivit blind för det som händer i det egna landet. Måhända är det så att tillräckligt många av Israels befolkning nu fått nog, och inte längre låter sig duperas av en kolerisk utrikesmimnister och en premiärminister som manövererar en regering bestående av bitvis extremistiska partier. Måhända är det så att denna inre ”revolution” som bl,a, utrikesminister Liebermann viftar bort som ingenting, är det som kan komma att förändra också förutsättningarna för ”den palestinska frågan”. Jag vet faktiskt inte var annars något hopp står att finna.

6 Responses to Vad ska man tänka om detta?

 1. Tom skriver:

  Det du helt och hållet låter bli att nämna är att terrorism genast slagit rot i områden som Israel överlämnat till palestinierna. När Israel överlämnade de arabiska byarna och städerna på Västbanken under 1990-talet uppstod ett terrorproblem att självmordsbombare tog sig in i Israel därifrån och sprängde sig själva och andra till döds.

  När Israel drog sig ur Gazaremsan ökade raketbeskjutningen därifrån. Under de senaste 10 åren har 10 000 raketer skjutits från Gazaremsan in i södra Israel.

  Hur går det om Israel ytterligare minskar sin närvaro på Västbanken? Vilka terrorister kommer då att slå sig ner där och vad kommer Israel att få utstå efter det?

  På grund av ovanstående är det utopistiskt att tala om en palesinsk stat. Det verkliga problemet är att det internationella samfundet helt och hållet verkar blunda för detta.

 2. stevegrasberg skriver:

  Det jag kan tänka mig är att sluta köpa varor vars EAN-kod börjar på 729… De kommer nämligen från Israel.

 3. Till Tom ”Hur går det om Israel ytterligare minskar sin närvaro på Västbanken? Vilka terrorister kommer då att slå sig ner där och vad kommer Israel att få utstå efter det?”
  Betlehem-området står under Palestinsk kontroll inga raketer skjuts därifrån .

 4. Tom skriver:

  Dessa mina minsta bröder:
  Läste du min retoriska fråga rätt? ”Hur går det om Israel YTTERLIGARE minskar sin närvaro på Västbanken?”

  Det finns inga garantier för att raketbeskjutning inte kunde börja också från Västbanken om Israel ytterligare minskade sin närvaro och kontroll där! Palestinska myndigheten står helt handfallen inför Hamas. Det finns inga garantier för att Hamas inte kunde få ett starkare fotfäste på Västbanken också om Israel minskade sin närvaro och kontroll där!! Detta är inget man kan förbise eller bortförklara vilket många gärna gör i sin iver att se ett självständigt Palestina.

  • Claes-Göran Ydrefors skriver:

   Du för ett resonemang som om det enda som gäller är att Israel fortsätter med det jag närmast skulle vilja kalla för statsterrorism. Som om ingen annan lösning är aktuell. Försök fundera ett ögonblick över anledningen till att männsikor på Gaza och på Västbanken blir så frustrerade över att vara så krintgskurna och på olika slätt försöker slå tillbaka? Hur tror du det kommer sig? Menar du att det blir lättare att normalisera förhållandena i Israel och på Västbanken efter Israels besked om att dygga 1600 + 2700 nya bostäder i östra Jerusalem? Ser du detta som en typ av fredstrevare, eller?

 5. Jan-Olof Ruuska skriver:

  En sökning på ordet land i GT på http://www.bibeln.se ger 820 träffar, inte så få av dessa handlar om att Gud ger land till sitt utvalda folk. Kolla själv den som inte tror det.

  Världsreligionerna bygger på att de troende ska se olika böcker som heliga och i någon mening skrivna av gud.

  Det blir svårt att få till en lösning i mellanöstern så länge folk tror på dessa sagor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: