”Rasistisk politik”

I går kväll hörde jag TV4- Nyheternas Lena Sundström kommentera Migrationsverkets kritik att regeringen inte gör något för att underlätta familjeåterföreningen för de somaliska familjer som finns i Sverige. I 1 1/2 år har diskussionerna förts om hur man ska kunna säkerställa att det är rätt barn som föräldrar ber att få till sig. Eftersom det inte är möjligt att få till godkända pass i Somalia har man krävt att barnen DNA-testas. Även när detta är gjort avslås nästan alla förfrågningar om uppehållstillstånd. Nu ryter Migrationsverket till och vill få regeringen att göra något. Jag vet inte om jag någonsin hört Migrationsverket ta ton mot regeringen på det sätt man nu gör. Migrationsverket menar att den situation som nu uppstått får helt orimliga konsekvenser.

När så Lena Sundström kommenterade regeringens totala passivitet i frågan så gjorde hon det genom att säga att regeringens sätt att inte göra något uttrycker en ”rasistisk politik”. Jag tror inte jag någonsin hört en nyhetskommentator uttrycka sig så rakt. Det var alldeles uppenbart att Lena Sundström var skakad av det hon hade att kommentera. Och att migrationsminsieter Tobias Billström meddelat att han inte hade något att säga.  Migrationsverkets rättschef – en av verkets högsta chefer som var den som levererade kritiken mot regeringen – hade flera exempel på att det visst går att  ändra lagar, om detta nu behövs, på bara några veckor. Underförstått låg i detta att regeringen inte vill göra något för att underlätta dessa familjeåterföreningar. Jag kan förstå Lena Sundströms kommentar. Vad ska man säga när regeringen så uppenbart inte vill?

Gillar att Lena Sundström i en mening ”föll ur ramen” för idealet av den partiske nyhetsjournalisten. Även en nyhetsjournalist måste kunna få uttrycka att  saker och ting passerat gränsen för det rimliga och anständiga. Jag reagerar 0ckså på att Billström inte hade något att säga. Så fegt att krypa undan. Med vilken rätt väljer ett stadsråd som är ytterst ansvarig i en fråga att passa såsom Billström nu gjort? Om inte den högst ansvarige har något att säga, sänder det signaler ner i departementet att inte någon annan heller ska säga något. När ett statsråd tystnar tystnar ett helt departement. Det Billström måhända inte förstår är att också detta sänder signaler. Dummare än så är inte vi tittare.

Det blir bara tydligare och tydligare att regeringen tappat kontrollen kring migrations- och flyktingpolitiken. Välgörande att det också blir sagt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: