Världens Barn i Eskilstuna – hur stort som helst!

Nu är vi på gång igen! I förra veckan drog vi igång årets kampanj för Världens barn. Det känns lite pirrigt och högtidligt. En spänning inför det som ligger framför. Precis som det ska göra. När vi anar att vi har något stort på gång – igen!

2010 samlade vi i Eskilstuna in 1 377 000 kronor/14.36 per kommuninnevånare. De senaste fem åren har vi samlat in fantastiska ca 6 000 000 kronor. Fem år i rad har vi tagit emot diplom som berättar om att vi blivit årets storstadskommun. Det finns mycket kraft att hämta i detta inför en ny kampanjhöst. Vi vet hur man gör och vi tänker göra det ett år till. Det vi från Eskilstuna bidragit med i Världens Barn-insamlingen har gjort märkbar skillnad.

I söndags predikade jag över texten som handlar om att lärjungarna, dom som levde allra närmast Jesus, bråkade om vem av dom som var störst. Denna vanskliga vuxenlek där så mycket går ut på att vi jämför oss med varandra. En del startar krig för att bevisa att man är störst. Det är som om vi vuxna inte skyr några medel när det gäller att ta oss fram i livet.

När Jesus fick klart för sig vad det var lärjungarna höll på med, tog han ett barn och ställde det framför dessa tolv vuxna som käftade om vem av dom som var mest betydelsefull. Så menade Jesus att barnet kan hjälpa oss att förstå det som är viktigt och alldeles avgörande i livet. 

Jag tänker att det är just den insikten som är den viktigaste drivkraften i Världens Barn-kampanjen. Genom att ställa fram barnen och barnens situation och behov är det som om vi får ett annat perspektiv på vad det är som är viktigast i livet. Det viktigaste perspektivet är det som barnen representerar.

Vad kan vara viktigare än att stå upp för världens barn? Det finns inget viktigare. Tänk, när vi står där med våra insamlingsbössor eller på annat sätt försöker få människor och företag att skänka pengar, att vi står där med världens barn i ryggen. Inte har vi anledning att blygas för det vi gör eller skämmas för att vi tigger. Jag tänker att vi med världens barn i ryggen har anledning att be om hur mycket som helst. När vi blir trötta och kanske småfryser där på vår post, låt oss då påminna oss detta. Varenda krona vi kan samla in bidrar till att göra skillnad för världens barn. Varenda krona gör skillnad! För många barn saknar fortfarande alldeles för mycket. Därför vill vi bjuda in varenda Eskilstunabo att göra skillnad för världens barn. Också den här hösten.

Nu satsar vi brett. I vår kick off i förra veckan meddelade kommunalrådet Ann-Sofie Wågström att Eskilstuna kommun beslutat köpa in 200 ex av nya ”Noveller för Världens Barn”. Tidigare riksdagsledamoten Laila Bjurling har vi engagerat för att gå från företag till företag, från affär till affär, för att få dessa att skänka pengar till vår insamling.

Tisdagen den 13 september spelar GUIF sin första hemmamatch och då är vi på plats. Då ska vi göra om Sporthallen till ett Världens Barn-palats. Vi kommer att utmana GUIF:s alla sponsorer att göra stordåd för Världens Barn. Hur stort kan det inte bli när två så betydelsefulla sammanhang i Eskilstuna slår sig samman i en gemensam insats. Hur stort som helst! Såväl GUIF som vår lokala Världens Barn-kampanj tillhör det bästa som landet kan visa upp. Dettas ska bli hur spännande som helst.

Till detta kommer att vi lyckats få med både tidningen Folket och Eskilstuna-Kuriren i en och samma kampanj. När hände det senast? Här skriver E-K om vår kick off. Nu lägger dessa två tidningar konkurrensen åt sidan för att bidra till att vi lyckas också i år med vår lokala kampanj. Världens Barn i Eskisltuna är stan´s allra bredaste plattform för samarbete mellan organisationer och föreningar, kyrkor och församlingar, privatperrsoner och näringsliv, idrottslivet och kulturlivet. Så mycket som är på gång!

Kampanjen pågår fram t.o.m helgen den 14-16 oktober. Fredagen den 14 oktober sänder Svt sin gala till förmån för Världens Barn. På söndagskvällen den 16 oktober kl.18.15 redovisas hela insamlingen. Nu hoppas vi att Svt tagit intryck av vår kritik för hur man förra året skildrade den lokala Riksinsamlingen. Vi tänker inte ett år till ställa upp på att närmast förlöjligas av Svt:s lustigkurrar. Det budskapet hoppas vi har gått fram till Svt:s och Radiohjälpens ledningar.

Välkomna med i årets kampanj för Världens Barn! Jag ska göra vad jag kan att på min blogg skildra det som händer i vår lokala kampanj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: