Är det nå´n mer än jag som inte förstår?

Jag måste erkänna att jag blir konfunderad när diskussionen nu går vidare i Kyrkans tidning om Svenska kyrkans identitet och förståelse av tro och medlemsskap. För ett par veckor sedan skrev tidningens ledarskribent en animerad inlaga utifrån att Hyresgästföreningen i sin tidning ”Hem & Hyra” uppmanat folk att se till att tjäna pengar genom att gå ur Svenska kyrkan. Om detta blev det rabalder – tydligen allra mest i Hyresgästföreningen vars företrädare gjorde en ”pudel”. Kyrkans tidnings ledare finns här.

Så för ledarskribenten i Kyrkans tidning ett resonemang om vad det är för en tro som hör samman med medlemsskapet i Svenska kyrkan. Slutsatsen är att det kan vara lite av varje. Att tro på kyrkan som sådan står sig lika väl som att tro på Gud. Håkan Juholt är ett exempel på detta och hyllas för sin förslagenhet att efter 20 år utanför Svenska kyrkan begära medlemskap i Svenska kyrkan. Han är uppriktig när han säger att det sker inte av någon direkt religös anledning. Han tror inte på Gud, men väl på kyrkan.

Så skriver Kyrkans tidning: ”Att vara troende kan alltså i Svenska kyrkans sammanhang handla om att tro på kyrkans diakonala och kulturella arbete”.  Jag kan ändå inte tycka annat än att det är något uppseendeväckande. Jag är helt med på att människor kan välja att backa upp det kyrkan gör i form av diakoni och kultur, men att se det som en tro som jämställs med att tro på Gud, det kan jag inte förstå. Har man då inte devalverat kyrkan till en typ av organisation jämställd med andra organisationer typ kulturförening eller social institution? Ska man förstå det som att visst, kyrkan som sådan bygger på en förståelse av tron som tro på Gud som den uttrycks i de olika trosbekännelserna, men att för den som vill vara medlem i samma kyrka så gäller en annan och vidare förståelse av tron? Själva trosbekännelserna säger inget om tron på vare sig kultur eller diakoni.

Är det på det här sättet som mer etablerade företrädare för Svenska kyrkan också tänker om att vara medlem i Svenska kyrkan? Eller tänker man ta ledarskribenten i örat på samma sätt som Hyresgästföreningen tagit sin jorunalist i örat? Lurigt blir det. Det handlar inte alls om vilka som får delta i kyrkans gudstjänster och annat man bjuder in till, utan en fråga om vad det är som konstituerar själva medlemsskapet. Hur tänker man teoligiskt om ett medlemsskap som handlar om tro på diakoni och kultur? Jag funderar över hur det känns att bli kramad av Håkan Juholt som så frimodugt talar om att han gått med i kyrkan av mest sentimentala skäl. Jag tänker att inte blir det lättare för Svenska kyrkans företrädare att tala klart om tro och identitet vad gäller den egna kyrkan.

Lite av samma funderingar – om vad man ska tro – den får jag när jag läser om prästen Annika Borgs och ordföranden i Humannisterna Christer Sturmarks gemensamma artikel i DN häromveckan då de föreslår att Svenaska kyrkan och Humnanitserna borde sluta fred och göra gemensam sak mot all form av religiös fundamentalism. ”Varför dra en gräns mellan dem som tror på en gudomlig existens och dem som inte gör det?” Ja varför eller kanske: varför inte? Det var ju i alla fall så de tänkte som en gång formulerade kyrkans trosbekännelser. De kom till som ett sätt att dra upp rågångar mot föreställningar som man menade inte hörde den apostoliska tron till.

I Humanisternas värld går allt att förklara. Den som hävdar något så gammalmodigt och förlegat som tro stämplas omgående som mindre vetande. Varför bygga på något så luftigt och svårdefinierat som tro och religion? Den som framhärdar i sin tro får finna sig i att bli hänvisad in i en högst personlig och privat sfär. Tro är till för katakomberna. Inte för det offentliga rummet. I Humanisternas värld har den troende – utifrån sin tro – ingenting att tillföra diskussionen om hur vårt samhälle ska byggas. Jag håller med Christina Grenholm som skriver i sitt genmäle att ”Förbundet Humanisterna har på senare år ofta talat om religion på ett kategoriskt och förenklat sätt, där i princip bara fundamentalistiska tolkningar betraktats som religiösa och värda att ta på allvar.  Svenska kyrkan menar att en sådan polarisering är djupt olycklig”. Det skulle jag vilja säga är ett understatement.

När man skriver – som om man verkligen är överens om detta- att ”Svenska kyrkan står för en liberal protestantisk kristendomstolkning som verkar i samklang med de flesta värderingar som i dag präglar det svenska samhället”,  så säger det kanske mer om det sätt man försöker bekriva Svenska kyrkan på än vad som gäller för Humanisterna. Just den debatt som fortfarande pågår i Kyrkans tidning handlar ju om att detta är problemet och det som gjort att det svajar när det kommer till att beskriva Svenska kyrkans identitet. Vem är man när man så blivit ett med sitt omgivande samhälle? Hur ska man då tala om vad som är ens bidrag till sin tid?

Jag måste säga att jag tycker det är naivt av Annika Borg att kroka arm med Humanisterna på det här sättet. Christer Sturmark måtte känna sig nöjd med att få sällskap i sin ansträngning att förpassa tro och övertygelse så långt bort från den offerntliga arenan som möjligt. Får Sturmark som han vill så är kyrkan definitivt inte längre synlig mitt i byn. Varför ska vi inte dra en gräns mot ett sådant synsätt?

Annonser

One Response to Är det nå´n mer än jag som inte förstår?

  1. Bibbi Hansson skriver:

    ”Får Sturmark som han vill så är kyrkan definitivt inte längre synlig mitt i byn. Varför ska vi inte dra en gräns mot ett sådant synsätt?”

    Därför att kyrkan inte längre – officiellt – står för kristendom. Kyrkan har utåt sett ingen väldefinierad identitet. Tvärtom signalerar den tvehågsenhet och kursomläggning. Den utgör därmed ingen trygghet.

    De samtal Grenholm nämner förs bakom lyckta dörrar och hålls hemliga för gemene man. Den information som förs ut ifrån Svenska Kyrkan är vad som förmedlas av dagspressen i form av debattinlägg där kyrkan inte vågat ta ställning. Eller tagit fel ställning.

    Alltså står kyrkan inte längre mitt i byn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: