Om McDonaldiseringen av samhälle och kyrka

Jag ber att få rekomendera tidningen NOD – forum för tro, kultur och samhälle! Det är bland det mest intressanta att läsa bland fromma tidningar. NOD bidrar till att ge såväl utblickar som fördjupningar. Inte så sällan lite udda och överraskande perspektiv. Jag gillar detta!

Nu senast handlar NOD om ett par böcker som tycker sig se att det som präglar McDonalds återfinns såväl i samhälle som i kyrkan. Den amerikanske sociologen Georg Ritzer mernar att snabbmatens principer påverkar vardagen mer än vi tror. Ritzers tanke är att så mycket av det som sker i samhället handlar om en strävan att utrota ineffektivitet, oförnuft, osäkerhet och oförutsägbarhet.  Verksamheten på McDonalds handlar om fyra viktiga principer – effektivitet, mätbarhet, förutsägbarhet och kontroll. Den som några gånger besökt en McDonaldsrestaurang kan känna igen sig i detta. Vart jag mig i världen vänder och finner en McDonaldsreastaurang, så är det 100% säkert att jag kan få en exakt samma hamburgare som hemma på min egen gata. Samma hets gäller på alla ställen. Anställa går klädda på samma sätt mm. mm.

NOD ger några exempel på hur denna McDonaldisering sätter sin prägel på mycket av det som sker i samhället.  Rolf Lidskog, professor i sociologi vid Örebro Universitet, menar sig se hur livet på universitet och högskola fokuserar på ”resultatinriktade medarbetare, effektiva rutiner, en slimmad organisation och en välfungerande ekonomi – men där ingen frågar vad som är syftet med verksamheten. ‘Compltley lost, but making godd speed”” Ungefär detsamma gäller för sjukvården.

Tidigare kulturchefen på Expressen Per Svensson säger i en artijkel bl.a.: ”Vägen till framgång tycks oftare ligga i imitation än att man är unik, även om alla låtsas att de är unika”. Svensson talar om hur man inte så ofta blir överraskad, för det är samma koncept som återkommer i allt fler sammanahng.  ”Man får vad man får, och man vet vad det är”. Det gäller om Big Mac och så mycket annat. Jag gjorde precis den iaktagelsen när jag i helgen gjorde ett besök i det nya stora köpcentret i Västerås – Erikslund – i helgen. Jag gick en snabbrunda och konstaterar att det med bara några få undatag ser precis likadant ut som i Tuna Park och andra köpcentra. Det blir bara sååååå tråkigt.

Det riktigt intressanta kommer när NOD skriver om McDonaldiseringen av kyrkan.  Tidningen utgår från en bok av John Drane – ”The McDonaldization of the Church”. Här följer några citat:

”Är kyrkan alldeles för slätstruken, tråkig och förutsägbar för de människor som längtar efter en erfarenhet av radikal förändring?”

”Om kyrkan bara erbjuder samma saker som samhället i övrigt, varför skall människor som känner sig förtryckta på jobbet eller i privatlivet förvänta sig att finna en lösning genom att gå till kyrkan? Kan det vara så att vi tillåtit kyrkorna att påverkas av den smygande rationalisering som formar samhället i övrigt, och att vi nu lider av avigsidorna utan att få några av fördelarna?”

”Sökare i vår tid är extra känsliga för vilka  andliga kvaliteter som kristna människor har. Och de är också villiga att investera en hel del tid för att få vara med om något som förändrar deras liv. Hur kan kristna som begränsar sina andliga övningar till sextio minuter varje söndag, och som dessutom blir irriterade om en predikan drar över med fem minuter, knyta an till dessa människor?”

”Vi behöver bli betydligt känsligare för hur olika evangeliet kan gestaltas i skilda kulturella miljöer”.

Kyrkan kan ofta tala varmt om mångfald men ha svårt för att bejaka den i praktiken.”

”Kyrkan idag är alldeles för moderniserad och sekulariserad för att möta alla dem som är andligt intresserade, och som söker mjning bortom McDonaldiseringen.”

”Kyrkan behöver bli mer än intellektuell, menar Drane. Han kontrasterar individualismen och förnuftskulturen i formuleringen ”Jag tänker, alltså är jag till” med en kommentar från Kenya: ”Vi tillhör, alltså är jag till”. Vägarna in i framtiden handlar om att ge utrymme för gemenskapen och mysteriet.”

Så följer i tidningen NOD en rad intressanta kommnentarer som bl.a. är kritiska till NFU – naturlig församlingsutveckling. En undersökning som många församlingar låtit göra för att kolla läget i det egna sammanhanget. Flera menar att NFU bidrar till en inställning att om vi bara gör si så blir det så. Det unika går lätt om intet i den här typen av tänk.

Beställ tidningen från Örebro Missionsskola, på tel 019-30 77 50. Det finns så oerhört mycket i det här numret som är värt att samtala om. Jag tänker att det är viktigt att de här synpunkterna får prövas mot det som är våra föreställningar om tro och kyrka.  Till slut handlar det i hög grad om hur annorlunda vi vill vara. Problemet är nog att vi inte förstår hur ett vi blivit med samhället för övrigt. Vi tänker inte så särskilt annorlunda när det kommer tro och kyrka. Vi ger det inte tid därför att vi vill hinna med så mycket.  Hur ska vi som kyrka och församling ens tro att vi kan betyda något för en annan när vi inte ens själva ger kyrkan en chans mer än vad vi avsätter tid för annat? Hur ska det gå till? Hur ska vi få till ett levande gudstjänstliv när alltför många är borta? Mötet gör skilland bara om jag är i mötet. Så enkelt är det som tycks vara så svårt.

Tidningen DAGEN ägnar det hela en artikel här.

Annonser

2 Responses to Om McDonaldiseringen av samhälle och kyrka

  1. Lars Johansson skriver:

    Hejsan!
    Tack för positiva ord om NOD, och att du aktualiserar och ger en bra spegling av det angelägna numret. Du presenterar en rad citat ur min artikel som ger en fin känsla för innehållet. I det sista citatet saknas dock ett viktigt litet ord: ”än”…. Inledningen av sista stycket skall lyda: ”Kyrkan måste bli mer än intellektuell…” Det är lätt att småord försvinner. Blir ständigt förvånad över deras förmåga att gå upp i rök, också i mina egna texter.
    MvH Lars Johansson
    Tidskriften NOD och Örebro teologiska högskola

  2. […] i St Eskilskyrkan i Eskilstuna, refererar numret på sin blogg, Uppriktigt sagt, som du hittar här. Han rekommenderar också en prenumeration, vilket vi naturligtvis instämmer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: