Jag litar inte på SVT

Så har vi gjort det – igen! I går blev det klart att Eskilstuna gjort en jätteinsats för Världens Barn. I år har vi samlat in nästan 1.5 miljoner kronor. De senaste sex åren har det blivit ca 7.5 miljoner kronor. Eskilstuna kan!

Det har varit en intensiv och fantastisk resa fram mot att nu för sjätte året bli årets generösaste storstadskommun i Världens Barn-sammanhang. Jag försökte sätta ord på det då jag medverkade i Radio Sörmland i morse. Jag vet att en del raljerar över detta att vi talar om Eskilstuna som en storstadskommun. Såg det idag på en av de kommentarer som finns i anslutning till det Eskilstuna-Kuriren skriver om våra framgångar. Kanske säger det lite om vår självbild. Som om ingenting får gå bra i Eskilstuna. Jag tänker att det vi lyckats med i insamlingen till Världens Barn, det borde kunna få prägla också annat i Eskilstuna.Vi har gjort det alldeles tydligt att när vi går samman så är det läge för stordåd. Hävdar fortfarande att Världens Barn-kampanjen är den absoult bredaste plattformen för samarbete i Eskilstuna. Vi har i år gjort den ännu bredare. Ett uttryck för detta är att vi fått Eskilstuna-Kuriren och Folket att samarbeta kring sitt stöd till kampanjen. Man har gjort det till den grad att man i lördags leverade nästan 100 000 kr till vår insamling. Nu var vi storsinta och delade desasa 100 000 kr med Flen och Strängnäs kommuner.

Mycket kraft för fortsättningen finns i det faktum att många barn fortfaramnde  saknar alldeles för mycket. Det är inte läge att sitta stilla i båten när ett barn dör var tredje sekund. Det borde inte finnas några gränser för våra ansträngningar. Så lita på att vi är tillbaka nästa år i en än strörre kamnpanj för Världens Barn.

Efter förra årets kampanj var vi flera som reagerade våldsamt på SVT:s sätt att lägga upp sin del i kampanjen. Vi reagerade bl.a. på det sätt varpå SVT speglade allt det lokala arbetde som sker i Riksinsamlingen. Jag vet flera kommuner som ansåg sig ha blivit direkt förlöljligade. Efter våra reaktioner blev vi inbjudna till en träff med Radiohjälpens generalsekreterare och en av programdirektörerna på SVT. Det blev en svettig tillställning för SVT:s representanter. Det vi bl.a. var kritiska till var SVT:s sätt att redovisa det som samlats in som om det var SVT själva som svarade för nästan hela insamlingen. Jag själv talade om det som att SVT kidnappade Riksinsamlingen. Nu funderar jag på om det har skett igen. När SVT släckte lamporna i fredags kväll stod räkenverket på drygt 70 miljoner kronor. Nu vet jag att riksinsamlingen gett ca 41 miljoner kronor. Jag hör också om att hela insamlngen landar på ca 80 miljoner kronor. Nå´t lurt är det med den här redovisningen. Det jag misstänker är att SVT pytsade in stora delar av riksinsamingen redan i fredags kväll – innan den ens var redovisad. Så framstod det igen som att detta har SVT samlat in. Jättebra att pengarna kommer in, men å alla våra lokala kampanjarbetare kan jag inte ställa upp på att SVT tar all kredit för hela insamlingen. Jag tänker den här gången inte gå med på att inte gå ut offentligt med mina frågor.

SVT-sändningen i går kväll var tänkt med ett fokus på just Riksinsamlingen. Det lokala kamnpanjarbetet skulle stå i centrum. Detta var SVT:s svar på vår kritik förra hösten. Tveksamt om SVT levt upp till sitt löfte. Tycker det var väl magstarkt att biståndsminstern Gunilla Carlsson fick nästan obegränsat med tid för att skryta över vilka stora satsningar som alliansregeringen gör på biståndsområdet. Sanningen är väl närmast den motsatta. Gunilla Carlsson har bidragit till att strukturera om biståndet så att allt mindre går till exv. faffigdomsbekämpning. Tycker det var tveksamt att ge Gunilla Carlsson den uppmärksamhet som hon fick i programmet igår kväll. Varför inte utnyttja den tid som stod till förfogande till att ge ett generöst utrymme för att spegla det målmedvetna och enträgna arbete som skett i så måmnga av landets kommuner. Så många frivilliga som gett så myket tid för att samla in 41 miljoner kronor. Det är som om SVT inte tycker det är särskilt TV-mässigt att ge detta utrymme. När vi nu ska utvärdera årets insamling så finns SVT:s insats med i det.

Hoppas att Esklisltuna kommun nu hänger på våra framgångar. Är det någon som sett om ljustavlorna utefter E 20 talade om att vi vunnit?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: