Att kanske vilja men inte kunna

Jag faschineras av – eller kanske bekymrar mig över – hur politiker som i Durban förhandlat om en ny klimatöverenskommelse framställer resultatet som närmast en framgång. Återigen är det som om man gör ett försök att klä upp den nakne kejsaren i HC Anderrsens berättelse. Som om han nu är anständigt klädd. Sanningen är ju fortfarande att kejsaren är naken. Det mest konkreta – såsom jag uppfattat det – det är att man säger att nå´n gång ska vi ta tag i detta. Inte nu, men se´n. Vi fortsätter ett tag till. Som om att köra fast med en bil i gyttja och säga att vi slirar på lite till och gör hjulspåren bara mer djupa. Som om det blir lättare att komma framåt om vi väntar lite till.

Oförmågan i Durban urholkar min tilltro till politiken. Alla värnar om sitt eget. Alla har sin hemmaopinion att ta hänsyn till. Alla hoppas att nå´n annan ska göra det som alla vet krävs. Kina säger att om inte USA är beredda att göra något så gör heller inte vi något. Det finns en typ av politikens oförmåga som skrämmer mig. Så mycket prat och så lite verkstad. I den ena frågan efter den andra. Finansministrar och statsministrar har under hösten mötts hur många gånger som helst för att lösa Europas ekonomiska problem. Det mest konkreta man beslutat om är att mötas på nytt. Som en typ av ursäkt för att få träffa varandra en gång till. Som om det roligaste Reinfelt vet är att ta regeringsplanet till Bryssel.

Jag ser denna oförmåga när det kommer till frågan om en fredlig lösning på realtionen mellan Israel och Palestina. Ingen verkar beredd att göra något riktigt konkret. Alla ser ju vad som händer och man låter det hända. Alla ser ju hur Israel bygger nya bosättningar och alla vet att detta bara ytterligare komplicerar en fredlig lösning. Men alla låter det fortgå. Alla dessa uttalanden blir som en rökridå som inget annat syfte har än att försöka skymma politikens oförmåga.

När politiken skulle behövas som mest är tilltron som lägst. Som om gamla ideologiska markörer inte längre fungerar att manöverera efter. Ytterrst är det ett demokratiskt problem att tilltron till politiken är så låg när politiken är det vi har att tillgå för att lösa våra gemensamma utmaningar.

Jag vet inte hur man ska förstå den oförmåga som avslöjas om hur enskilda politiker medvetet elleer omedvetet dribblar runt med sina uppdrag. Hur politiker och höga tjänstemän i kommun, landsting och stat väljer att avgår eller flyttas runt och fortsätter att uppbära rejäla ersättningar. Vad är det annat än demoraliserande. En typ av politikens dödgrävare. Det räcker inte med att ursäkta det med att detta bara gäller några få. Det är ju inte särskilt få det handlar om. Det skapar en aura kring politiker och höga tjänstemän som ett särskilt frälse för vilka vanliga fötrutsättningar inte gäller. Jag överraskas av – gång på gång – en brist på fingertoppskänsla i dessa maktens korridorer. Känslan skrämmer mig över att inte längre ta politiken på allvar. Att inte längre ha så särskilt stora förväntningar på vad politiken förmår. Så mycket prat och så lite verkstad.

Hörde i morse på ”Ring P1” där en äldre dam förundrade sig över att nästan alla strorpolitkiska diskussioner förs nattetid. Hon fattade inte varför Reinfeldt och övriga regeringschefter möts kl.20.00 när dom då borde förbereda sig på att gå och lägga sig då. Vad gott kan komma ut ur ett samtal med en hoper trötta regeringschefer? Det slår mig att nästan alla stora politiska överenskommelser träffass i skydd av mörkret. Som om strategin är att köra slut på motparten och i uppgivenhet kommer man överens. Det var ju också så det blev på klimatkonferesne i Durban. Man körde på tills man inte orkade längre. Så blev också detta som det blev. Jag hänger på den gamla damen som ringde till Täppas Fogelberg – prata om dagen och sov om natten! Detta borde också gälla politiker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: