”Det är dags att tappa tålamodet”

Så är Kyrkans Tidning på tå igen. Tidningen skriver om nyateismen apropå Birgitta Forsmans bok ”Gudlös etik”. Forsman ställer in sig i det humanistiska ledet och argumenterar för en moral befriad från religionens tvångströja. KT:s poäng är att akademiker som i övrigt är seriösa tillåter sig fördomsfulla förenklignar just när det gäller religion. Det är dags för religiösa att kräva att bli tagna på allvar.

”När det gäller religion tillåter sig folkvalda, skolade akademiker och debattörer som i övrigt kräver precision av sig själva att komma med starka förenklingar och affekterade utfall. Motståndaren förvägras rätten att definiera sig själv och sin ideologi. Ingen eller liten skillnad görs mellan en religions historia och dess nutid. Den som är troende är antingen bokstavstroende, och då är det fel. Eller så är hon inte bokstavstroende, och då är det också fel. Damned if you do, damned if you don’t”.

Så typiskt för den argumentationstradition som Forsman ansluter sig till att hävda att den som omfattar en tro gör det för att slippa tänka själv. Det är samma gamla tröttsamma idé om att troende människor är idioter som är för undergivna för att tänka själva. Troende är per definition fundamentalister. Hela upplägget krakelerar när troende människor faller utanför den ramen. Jag blir inte särskilt imponerad över vare sig Humanisternas ”överstepräst” Sturmark eller Birgitta Forsman eller andra som först målar upp en typ av ”fantombild” av troende och så hårdargumenterar gentemot den bild man själva fabricerat. Som om först har man formulerat sina argument, se´n får man till en motpart som passar den egna arumentationen. Det kan inte annat än att bli onyanserat. I själva verket tämligen meningslöst. Håller med KT att det blir närmast patetiskt när akademiker som i andra sammanhang vill framstå som seriösa och nyanserade helt tappar fokus när det kommer till frågan om religion och religiösa. Jag gillar föresten inte att bli kallad för religiös.

Jag hänger på Kyrkans tidning som slutar sin ledarartikel med att ”det är dags att tappa tålamodet. Vi religiösa kräver att få bli bemötta som de tänkande, självständiga subjekt vi är”.

Helle Klein noterar i en kommenterande artikel hur ”Nyateisterna blandar samman den sekulära staten med det sekulära samhället. Det finns knappast någon i den svenska debatten som företräder idén att staten ska vila på religiös grund. Däremot har självklart religion liksom kultur, politik, vetenskap och allting annat till själva samhället. Religion är en del av offentligheten liksom andra yttringar från folkrörelser och föreningar i civilsamhället. Om detta borde kyrkans företrädare tala betydligt högre. I stället hukar man vid varje angrepp från Humanisterna och vågar inte ens hävda det självklara i att om en adventssamling hålls i kyrkan är och bör den vara religiös”.

Jag hänger på Helle Kleins resonemang. Det är klart vi ska hävda religionens plats i det offentliga sammanhanget. Där ska vi ta debatten också med nyateisterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: