Vemodigt att läsa DN:s reportage om Betlehem

Var tid har sin agenda. Detta gäller också om media i juletid. DN hade i går på julafton ett helt uppslag om julen i Betlehem. Det är som om den staden lever upp en gång om året.

Rubriken i DN är ”Betlehems kristna tappar hoppet om samlevnad”. Det DN beskriver är hur de kristna marginaliseras allt mer. Det som sker det sker inte på marginalen. Det verkligen märks. Från ett år till ett annat. Så många som flyttar iväg. Tillsammans med en typ av islamisering blir Betlehem allt mindre den kristna stad den en gång varit. Snart är det bara det turistiska som håller kvar det kristna i stan. Lite paradoxalt att den muslimska befolkningen lever på en gammal kristen berättelse och tradition. I det vardagliga pågår en typ av steg för steg-utveckling där det muslimska mutar in en allt större del av vardagslivet. Symbolen för detta är måhända bygget av en moské i närheten av Födelsekyrkan. När moskeén byggdes var det noga med att minareten skulle vara något högre än tornet på Födelsekyrkan. DN beskriver det som att ”kristna har tappat hoppet om samlevnad”.

I DN:s artikel uttrycker Emma det alla vet om, nämligen att ”Om tio år finns här inga kristna mer, det går inte en vecka utan att vi tar farväl av folk som drar bort för att börja ett nytt liv i USA eller Chile”. Kanske handlar det inte om tio år, men det är en utveckling som är ytterst tydlig. Till slut återstår en grupp munkar och präster som blir som nå´n typ av ”skådespelare” som öppnar och stänger de heliga platserna.

Stämningsläget från Betlehem är inte särskilt upplyftande. Mitt i allt detta finns t.e.x Mitri Raheb, präst i den lutherska kyrkan. En fantastisk person som inte ger upp. Mitri Raheb äer en av det kristna Betlehems viktigaste företrädare,. Hans ork verkar aldrig sina. Runt den lutherska kyrkan och dess kulturcentrum har en jättelik verksamhet byggts upp. Allt detta för att hjälpa människor att orka. Mitri Raheb inser att om ingen gör något för att skapa hopp i en för övrigt tämligen hopplös miljö, så är det helt kört.

Jag kan inte komma ifrån att det är med en blandning av sorg och vrede jag ser hur det som pågått så länge på Västbanken och Gaza bara får fortgå. Som om världen inte ser. Men alla vet ju vad som sker. Ändå är ingen beredd att göra något som i realiteten förändrar förutsättningen för det palestinska folket. Israel får hållas som om alla tycker det är OK att occupera allt större områden för att bygga nya bosättningar. Som om världen blundar för allt mer av rasistiska inslag i den israeliska samhällsbilden. Det är helt obegripligt att detta kan få fortgå. På andra ställen utöver världen kliver världens stormakter in och styr och ställer efter eget huvud. När det kommer till Israel och det som händer i konflikten mellan israeler och palestinier händer i stort sett ingenting. Det är som om världen accepterar att ett helt folk för evigt ska hållas åt sidan. Frågan om de kristnas situation i Palestina borde bli en viktigare fråga för kristenheten i Sverige och i andra länder. Varför upprörs vi inte över det som håller på att ske. Har också vi gett upp inför det som nu sker? Som om inget mer finns att säga eller göra?

Vemodigt är det att läsa DN:s reportage från Betlehem. Att en gång om året hamna i rampljuset för att sedan glömmas bort. Det må vara jul men likväl vemodigt.

Annonser

3 Responses to Vemodigt att läsa DN:s reportage om Betlehem

  1. Jag för står att DN artikeln inte är tillgänglig på nätet ? ”Betlehems kristna tappar hoppet om samlevnad”.
    Men är orsaken till att de kristna flyttar, muslimerna ? När jag var i Betlehem frågade jag dem särskilt om detta citat”Är ni förföljda av muslimerna ? Båda svarade nej verkligen inte, de är ju våra palestinska bröder. Vi delar inte samma tro, men vi respekterar och kan samarbeta med varandra, speciellt vårt arbete i The Shepherd Society uppskattas av vår omgivning.” Betlehem-2
    Sant att många kristna flyttar men ockupationen inskränkningen av rörelsefriheten arbetslösheten är de verkliga skälen.

  2. Claes-Göran Ydrefors skriver:

    Det DN i huvudsak beskriver är en typ av strukturell förändring som jag tänker – över tid – bidrar till något av en utmattning bland de kristna. Det är sant att trycket inte omedelbart är sådant att människor flyr för sin överlevnad. Situationen av att leva som en minoritet tär på ork och krafter. Livsrummet blir stadigt kringskuret. Ett av skälen till att just de kristna flyttar iväg är ju också att det är de krstna som har de ekonomiska möjligheterna att lämna landet.

  3. Jag håller med dej i din analys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: