Vi behöver mer av Raoul Wallenbergs civilkurage!

I år är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Mycket kommer att hända under våren för att uppmärksamma den storartade insats Raoul Wallenberg gjorde i Ungern.

Raoul Wallenberg var omkring 30 år när han tog sig an uppdraget att rädda så många judar som det bara gick undan helvetet i Budapest. Halva den judiska befolkningen hade redan skickats till en säker död när Wallenberg tog sig an sitt uppdrag.  Hans ”vapen” var skyddspassen och de hus han hyrde för att ge judarna en fristad. På det här sättet räddade han flera tusen judar. Fortfarande är det oklart vad som hände Raoul Wallenberg efter det att han i januari 1945 ”plockades in” av de sovjetiska befälhavarna.

Jag fäster mig vid det mod med vilket denne svenske affärsman tog sig an sitt uppdrag. I DN beskriver någon hur ”Wallenberg tänjde på begreppen efter hand för att kunna ge pass till så många som han någonsin kunde”. Jag tänker att detta är civilkurage. Att inte vara så ängslig. Att våga just tänja på begreppen.

Jag önskar att vi hade mer av denna Raoul Wallenberg-anda i vårt sätt att tänka. Att just våga mer. Jag tänker att det är mer av det vi borde ta med oss in i försvaret för många av dom som söker en fristad i Sverige – undan krig och annat i andra länder. Vi borde mer frimodigt höja våra röster till människors försvar. Mer frimodigt hävda de galenskaper som nu gäller i hur Migrationsverket hanterar människors behov av säkerhet. Vi borde mer resolut ställa politiskt ansvariga till svars för det som händer. Vi borde tala ur skägget när det exv. gäller migrationsminister Billströms sätt att blockera flera av de förslag som nu bereds om bl.a. barns situation i samband med att asylfrågan bereds. Hur mycket som helst finns att säga om hur snålt Billström hanterar detta. Det är så uppenbart att Billström inte vill göra allt det han kan för att bereda plats för människor som söker en fristad i Sverige. Inte har han så särskilt mycket av det som gällde för Wallenberg när han tänjde på begreppen för att rädda människor till en säkrare tillvaro. Det är så uppenbart hur snålt och snävt han tänker. Vi behöver mer av Wallenbergs tänk. Vi behöver mycket mer av det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: