”Bryt tystnaden om våld mot kristna!”

Den 17 januari publicerade DN en uppmärksammad artikel om religionsförföljelsde med särskilt fokus på Mellanöstern. Det är tidningens ledarskribent Erik Helmerson som skriver. Utgångspunkten är att ”Mellanösterns kristna flyr religiös förföljelse och våld. situationen blir aslltmer alarmerande. Men i västvärlden förtigs övbergreppen”.  Tidningen Dagen hänger på här.

Det är ett förfärligt perspektiv som Erik Helmerson beskriver. ”Organisationen Aid to the church in need uppger att 75 procent av all religiös förföljelse riktas mot kristna. 105.000 människor dödas årligen just för att de är kristna”. Vissa undersökningar gör gällande att omkring 200 miljoner kristna lever under ständigt våldshot och att ytterligare 350 till 400 miljoner utsätts för diskriminering i sin vardag.

”I Mellanöstern, där kristendomen föddes som mellanbarn i den abrahamitiska religionsfamiljen, bestod befolkningen för hundra år sedan av en femtedel kristna. I dag är siffran fem procent. Utflyttningen ur området har pågått länge men tilltagit på senare år, inte minst som följd av trakasserier, hot och våldsdåd från islamistiska extremister”.

” I vissa länder är situationen katastrofal. I Irak har hälften av landets kristna flytt sedan krigsutbrottet 2003. I Afghanistan är landets fåtaliga kristna offer för extremistiskt våld samt gripanden och trakasserier av myndigheterna. I Turkiet, där det osmanska folkmordet på armenier och andra kristna utgjorde ett av historiens många dråpslag mot kyrkan i öst, utgör de nu bara en promille av befolkningen”.

Jag tänker att visst vet vi väl något om detta, men inte att det är på det här viset. Det är egentligen inte möjligt att förstå. Det är inte utan att vi som svensk kristenhet – och vi delar det med många i västvärlden – lever i nå´n typ av bubbla. Hur mycket har vi gjort för att sätta tryck på pakistanska myndigheter för att rädda livet på Asia Bibi som väntar på sin död i fängelset.? ”Hon är den kristna pakistanska som kom i gräl med några muslimska kvinnor över lite dricksvatten; det påstods att hon under bråket yttrat sig nedsättande om profeten Muhammed. För detta dömdes hon till döden genom hängning. En politiker, Salmaan Taseer, mördades sedan han uttalat sig till förmån för Asia Bibi och mot Pakistans stränga hädelselagar”.

Erik Helmersons slutsats är den: ”Slutet av förra året såg en begynnande debatt i Storbritannien, där allt fler anklagar regeringen för passivitet gentemot övergreppen på kristna. I Sverige, liksom i många övriga västländer, är det fortsatt tyst. Vad säger den vänsteropposition som av tradition slår sig för bröstet för sin internationella solidaritet? Vad säger myndigheter och människorättsorganisationer? Och, framför allt: vad säger regeringen?”

Ja, vad säger regeringen? Vad ska vi hoppas på att regeringen har att säga? Jag måste erkänna att jag inte har så stora förhoppningar. Skälet är hur man agerade när det var närmast kaos i Irak då många blev mördade i kyrkor och ute på gator och torg. Trots detta valde regeringen och Migrationsverket att inte stoppa återförvisningen av irakiska kristna. Skälet var bl.a. att tillhörigheten till en grupp – i det här fallet de kristna – inte var tillräckligt skäl för att få stanna i Sverige. Det var ju i det här sammanhanget som migrationsminister Billström gav rådet att de kristna som skickas tillbaka får ligga lågt med sin religionstillhörighet. Detta är bland det mest korkade jag hört i den här frågan. Hur gör man för att ligga lågt när själva religionstillhörigheten ligger i själva namnet?

Vi har mycket att hämnta hem när det gäller själva kunskapen om med vilka förutsättningar stora delar av världens kristna lever. Tillsammans med några andra sitter jag i en arbetsgrupp som försöker tänka till när det gäller den nya kyrkan – Gemensam Framtids – närvaro och arbete i Mellanöstern och nordafrika. Problemet är att allt nu ska gå så förtvivlat fort. Vi hinner ju inte tänka klart. Jag ser det som den nya kyrkans kanske allra största internationella fråga är hur vi vill förhålla oss till det som sker i Mellanöstern och nordafrika. Den stora och spännande utmaningen ligger ju dessutomn i att vi har så många från den regionen redan här i vårt land. Detta utmanar oss att tänka internationellt arbete på ett annat sätt. Det internationella finns mitt uppe i vårt nationella. Om något måste detta få prägla den nya kyrkans arbete. En del av det jag hört och läst verkar också peka i denna riktning. Ser detta som det kanske mest spännande med den nya kyrkan.  En del i det vi tänker oss är just att hämta hem kunskap. Egentligen har vi den redan här, vi har den här via alla de från Irak, Palestina och nordafrika som finns i Sverige och har nästan dagliga kontakter med sina hemländer,. Kanske handlar det mest om att vi tar oss tid att lyssna.  Vad kan vi annat än att sitta ner och låta andra berätta om vad som händer de kristna i exv. Mellanöstern, Pakistan och nordafrika?

2 Responses to ”Bryt tystnaden om våld mot kristna!”

 1. Detta slår an i mig. Är engagerad i ett kristet nätverk för lagliga flyktingaktioner. http://oppetlandskap.wordpress.com/2012/01/17/carolina-och-sofia-moter-josefin-brink/

  Hoppas länken funkar. Vi försöker, men behöver bli fler. Vi handlar om pastor Jean, ett offer av det som beskrivs ovan. De är många.

 2. Peter Hall skriver:

  Claes-Göran,
  Har kristna funderat på detta? Om det nu är så avgörande för en människas fortsatta liv, så sägs det, att hon måste söka ”frälsning”.Evangelium skulle förkunnas i hela världen och sedan skulle
  slutet komma. Om nu Fadern önskar, att ingen skall förgås utan omvända sig, varför har han då tillåtit islam att uppstå på jorden? Vill Gud motarbeta sig själv? Detta skedde redan i början på 600-talet.(Muhammed död 632)
  Här är svaret; Matt.13:37-43 Islam har en funktion. En del av de döda, som döms inför Jesu domstol,som befinner sig i himlen, till att kastas i ”den
  brinnande sjön” (återfödelse till jorden, detta är
  den andra döden). De får igen sitt jordelivs
  gärningar 2Kor.5:10 till straff, för att de inte gav
  kärleken till sanningen rum. 2Tess.2:10-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: