Hur blir kyrka och församling en god jordmån?

Debatten efter Sigfrid Demingers utspel i förra veckan om frikyrklighetens förflackning går vidare. Tidningen Dagen  – och här – gör vad den kan för att hålla debatten vid liv. Jag kan hålla med om att det finns mycket i det han säger som bl.a. handlar om gudstjänst och teologi i det frikyrkliga sammanhanget som vi har anlerdnijng att prata vidare om. Jag håller också med dom som i olika inlägg är något förundrade över hur Deminger generaliserar sina iaktagelser. Allt är inte gott, men bara för att inte allt är gott behöver ju inte allt vara dåligt. Det gäller om en enskild församling ochj det gäller om frikyrkligheten i stort. När Deminger lägger ut texten så låter det som om frikyrkligheten i Sverige helt slutat läsa Bibeln. Att det hela är så introvert att ingen vettig människa kan ha något intresse av att kliva in för att lyssna till vad vi har att säga. Detta drag av att vara introvert finns där. Helt klart. Det är bara någon vecka sedan jag gick förbi en kyrka och läste på anslagstavlan att kommande gudstjänst var temat ”Vilken kyrka vill vi ha?” Inte var det en fråga tänkt för den stora allmänheten, utan mera en fråga till församlingen själv. Jag fattar att det i församlingen i fråga finns ett behov av att fundfera på den frågan, men det är ett etempel på hur lätt det är att vi trillar dit i att vara alltför interna. Kanske inte gudstjänsten är platsen där frågan ska diskuteras? Om vi vill ha en gudstjänst som vi tänker som offentlig.

Problemet med Sigfrrid Demingers kritik som bl.a. handlar om ett gudstjänsyliv på glid där ingen längre sjunger psalmer och spelar på kykans orgel, det är frågan om vad utveckling av också gudstjänstlivet är. Deminger tränker naturligtvis inte att vi ska gå tillbaka till latinet. Förmodligen inte heller be Herrens bön i den gamla översättningen eller läsa ur 1917 års översättning av Bibeln.  Poängen måste väl vara att utveckla utan att tappa förankrimngen med kyrkans tro och tradition. Det kan ju inte vara så att vi inte vågar röra någonting. Kanske finns det i frikyrkligheten en typ av lättsinne i relation till kyrkans tradition. Det finns i våra frikyrkliga sammanhang mer av ett nu-perspektiv som lite tappat perspektivet bakåt. Det är så lätt att med den utgångspunkten tappa förståelsen för varför vi gör som vi gör.

Hur får vi till den goda jordmån som vi läser om i evangelietexten för kommande söndag? Hur skapar vi de bästa förutsättningarna när det gäller att göra Jesus Kristus känd och trodd? Hur gör vi för att kyrka och församling ska vara och uppfattas som relevanta? Kanske är det så att vi har en övertro på att bara vi gör som alla andra gör i vår tid så är det bra med det. More of the same. Så sneglar vi på hur det går till i diverse TV-produktioner och gör vad vi kan för att det ska låta på samam sätt. Vi drar upp volymen och stampar takten. Kanske funderar mindre på innehåll än på formerna. Mera av hur vi sjunger än vad vi sjunger. Kanske är det så. Som att vi desperat letar efter ett sätt att bli lyssnade till. Vi tänker mer i kvantitet än kvalitet. Nog har vi ett och annat att fundera över. Vi gör dock klokt i att inte tänka så generaliserande som Deminger gör i sitt utspel. Varje plats och varje kyrka har sina förutsättningar. Detta gäller om svensk frikyrklighet och det gäller i hög grad också om Svenska kyrkan. Det känns på ett sätt orginellt att när företrädare för Svenska kyrkan hör sig för om hur vi i frikylklgheten får till det med bl.a. lekmannamedverkan så hävdar Deminger att det är Svenska kyrkan som är orienteringspunkten. Så enkelt som Deminger ritar kartan är det onekligne inte. Om nu det Deminger skriver får oss att stanna upp och ställa bra frågor kring gudstjänst och teologi så må det väl vara OK. Kanske hade jag ändå väntat mig mer en genomarbetad analys från Demingers sida. Så teologie doktor han är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: