Hur kan det bli så här?

Dagens Nyheter och Borås Tidning har i helgen rapporterat om hur en 11-årig flicka i två år hotats och misshandlats under tortyrliknande former av sin far och styvmor. Hon har anklagats för att vara en häxa, besatt av onda andrar och demoner. Nu är fadern och stymodern häktade tillsammans med en pastor i en evangelisk församling i Borås. Utöver dessa tre finns ytterligare en pastor som riskerar åtal.

Borås Tidning berättar om hur flickan blev bränd med kniv och fick höra att hon skulle skäras i bitar om hon inte erkände sina synder.

”Hon blev alltså bränd och hennes hår rakades också av. Hon hölls långa perioder inlåst i sitt rum. Flickan fick höra att hon var en häxa och besatt av onda krafter, andar och demoner och att hon kunde göra övernaturliga saker.  Hon tilltalades med ordet ”häxa” istället för med sitt riktiga namn och fick höra att hon inte var värd att leva, att hon skulle dö och bli uppäten av himlens fåglar och markens djur och att hon hade ormögon. I samband med andeutdrivning blev hennes fötter bundna, hon tvingades i flera dygn sitta på golvet i vardagsrummet och fick flera knuffar och slag. Flickan utsattes för förhör då hon skulle erkänna synder och övernaturliga häxkonster. Och barnet filmades då hon i utmattat tillstånd erkände. Flickan fick också en blandning av olja och vitlök i ögonen som sved och hon fick stå naken i duschen med olja hälldes över kroppen och skulle då säga ”Jesus blod”.

Hur kan detta ske i det man kallar en kristen församling? Hur kan dom som kallar sig pastorer medverka till att bryta ner ett barn? Detta är så långt från kyrka och församling som jag bara kan tänka mig. Hur kan det bli på det här viset? Hur kan något som detta överhuvudtaget hända?

Jag vet egentligen inget mer än det tidningarna berättar. Jag kan inte tänka mig annat än att detta mer är att likna vid en sekt än en kyrka.En grupp som kommit att leva sitt eget liv långt vid sidan av andra kyrkor och församlingar i Borås.  Att inte bara det som hänt den 11åriga flickan skett i nåp´n typ av hemlighet, utan också allt annat. Det mesta har förmodligen skett i en liten krets präglad av några knäppgökar som utger sig för att vara pastorer. Jag skulle vilja hävda att ingenting av det tidningarna berättar kan ske i ett vanligt församlingssammanhang som lever med i samhället och präglas av öppenhet och offentlighet.

Aftonbladet uppmärksammade för ungefär ett år sedan Margaretha Sturesson och hennes några år gamla bok “Om det så skulle kosta mig livet”. I boken berättar Margaretha Sturesson om hur hon i 15 år levde och arbetade i sekten ”Kingdom center” i Höör.  Under flera års tid utsattes Margaretha Sturesson för fysisk och psykisk misshandel. När hon ifrågasatte något sa pastorn att demonerna intagit hennes kropp och skulle drivas ut. Det slutade med att hon ville ta sitt liv. I dag har hon brutit med sekten, har ett nytt jobb och nya vänner. Men minnena bär hon alltid med sig. Jag skrev om detta i ett blogginlägg här.

Jag tänker att exempel som dessa på avarter av tro och församling på många sätt är en havererad förståelse av ledarskap. Närmast sjuka människor med maktambitioner som med hot och lockelser samlar små grupper omkring sig. Detta ligger så långt från en sund förståelse av tro och ledarskap som man kan komma, och vi har anledning att säga det. Det ligger något viktigt i detta att tala i termer av vad som är sunt och inte sunt.

Jag tänker också att detta är en typ av fundamentalismens haveri. Att så här kan det bli när någon läser Bibeln på ett ytterst selektivt och enögt sätt och lämnar förnuftet därhän. Det är ju ett väl känt faktum att det är möjligt att bevisa vad som helst om man plockar bibelcitat än här än där. Det Borås Tidning berättar om ligger rimligtvis  långt från det som är möjligt att förankra i Biblen – hur man än letar. Jag känner mig inte alls bekväm med att tänka om människor som besatta av demoner och onda krafter. Allt är inte alla gånger OK, men att kalla detta för att en människa är besatt av demoner ligger bortom det jag har tro för.  Jag har aldrig förstått idéen med att först bryta ner någon för att se´n bygga upp livet på nytt. Som om livet som är oss givet per definition är något dåligt.

Det s0m hänt i Borås är inget annat än en stor tragedi. Låt oss se det som just detta. Låt oss också lära oss något av detta – att bl.a. hålla rent från ledarskapsideal som bygger på makt. Återigen blir det så tydligt hur viktigt demokratiska former och ett demokratiskt ledarskap är. Vi har all anledning att hålla fast vid det. Öppenhet och offentlighet är en garant för haverier som det i Borås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: