Blir det bättre bara för att man gör om det?

Noterar att Svt idag går igång med en delvis ny grafik och ett nytt upplägg av nyhetsprogrammet aktuellt. Så har man kastat ut hallåorna. Nu är det mycket som ska ske på ett annat sätt. Tanken vär väl att förändring är detsamma som förnyelse. Låt oss se hur det blir!

Det är som om detta att förändra och förnya är vår tids melodi. Eskilstuna-Kuriren har gjort om sin grafiska profil och meningarna går isär om huruvida detta är bra. Det ser snitsigare ut, men samtidigt tycker jag att det är mindre text att läsa. Tycker att jag bläddrar igenom tidningen fortare nu än vad jag har gjort. Jag vet inte riktigt hur det hänger ihop.

Finansministern trummar på om att vi borde byta bank för att tvinga fram lägre räntor på bostadslånen. Vi borde byta elbolag för att få lägre el-kostnader. Hela skolvärlden håller på att totalförändras då de kommunala skolorna töms på elever som går till diverse friskolor. Lockropen förerfaller väl enkla och går ut på att friskolorna lyckas med det de kommunala skolorna inte klarar. Hösten har präglats av en debatt om de riskkapitalbolag som nu förstått att det finns mycket perngar att hämta inom äldreomsorgen. Så lockar man med än det ena, än det andra. Som om gräset vore grönare på andra sidan staketet. Nu visar det sig att det inte är på det sättet. Så står en och annan politiker med byxorna nedhasade. Det man talat om som närmnast ett himmelrike beskrivs som ett helvete för många gamla.

Det är nå´t lurt med detta att tänka förändring som förnyelse. Det är ju inte så enkelt att bara man förändrar så skapar man något nytt. Jag tänker att detta också nu gäller om den nya kyrka – Gemnensam framtid – som bildats utifrån Missionskyrkan, Baptsitsamfundet och Metodistkyrkan. Låt oss inte luras att tro att bara för att vi gör om våra kyrkliga strukturer så innebär det per definition en förnyelse av Kristi kyrka. Det vill till mer än att bara rodda runt i strukturerna.

Vad betyder trohet och loajlitet i detta nya sammanhang då nästan allt färändras? Blir det något för de konservativa? Finns det inget gott i att vara lojal och trogen? Är det möjligt att tala gott om trohet? Hur blir det i långa loppet med den lokala församlingen när tänket tar sig in även i de sammanhangen? Kommer vi att se mer av att människor lämnar en församling för att gå in i en annan bara för att få till lite förändring i livet? Är det så det kommer att bli. Att också den lokala församlingen kommer att bli som ett genomgångsrum där man är för en tid, utan att investera så mycket av lojalitet och låntgsiktigt tänk. Vilka är då beredda att satsa och bidra med sitt engagemang?

Hela tänket att förändra och byta runt är som andra sidan på det individualistiska myntet. Som om det handlar om att maximera min egen lycka och mina egna tillgångar. Det finns inte mycket av solidaritet i det här sättet att tänka. ui blir som hyenor som jagar runt för at få tag i så feta byten som möjligt. Driver vi detta till sin spets faller samhället sönder. Tanken på att sammanhang är viktiga kommer helt bort i denna ”rörelse” som går ut på att ordna det på bästa sätt för mig själv. Så får det bli som det vill för andra.

Jag tänker att det är närmast bedrägligt aytt tänka att förändrig är detsamnma som förnyelse. Vi borde veta bättre än att gå på detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: