Om ”Svarte Petter-barn” och ett samhälle i fritt fall

Två notiser i Dagens Nyheter i helgen har fått mig att fundera över hur det är fatt med det svenska samhälssystemet.

I lördags skrev DN om en hemlös 18-åring där kommuner tvistar om vems ansvaret är. DN skriver så här:

”För ett par veckor sedan gjorde Simon och hans tjej slut och Simon måste flytta. Efter några dagar hos kompisar kunde han inte bo där längre. Då hade Nacka kommun avslagit hans begäran om hjälp. De ansåg honom som barn eftersom han går på gymnasiet – alltså borde hans föräldrar, som bor i Stockholm, ta ansvaret. Men dit kan han inte gå.

– De har misshandlat mig och jag har polisanmält dem, säger Simon.

Om inte föräldrarna tar sitt ansvar ska deras kommun, Stockholm, sköta saken. anser Nacka.

Vid midnatt i tisdags för en vecka sedan stod Simon ute på stan med en väska och en kartong med alla sina saker i, och rinde till socialjouren i Stockholm. Men Stockholm sa nej, efter som Simon är ”vuxen”. Simon har ju tvingats göra uppehåll i skolan för att försöka hitta någonstans att bo – och går han inte i skolan är han inte ”barn” längre, och då borde Nacka ta hand om honom.

En handläggare tycker att Simon borde sätta sig ner och prata med föräldrarna. En annan att han borde sluta plugga och skaffa ett jobb. I pappren står att ”Nacka inte tänker bevilja något bistånd förrän det blivit klart på socialstyrelsen om det är Nacka som ska bistå honom eller ej”. Så håller det på”.

Det är bra många år sedan jag lärde mig att det i kommunala sammamnhang talas om ”Svarte Petter-barn”- barn med särskilda behov som ingen helst vill betala för. Så skickar skolan barnen vidare till sociala myndigheer, dessa skickar barnen vidare till…som skickar barnen vidare till…Så håller det på. Medan förvaltningar strider om vem som ska ta ansvar, far barn och ungdomar illa. Till detta kommer en ibland obefintlig förmåga till kommunikation olika förvaltningar emellan. Det som är så märkligt är att olika kommunala förvaltningar uppträder som om man bara tar ansvar för sin egen plånbok poch högeligen skiter i hur det är fatt med andra förvaltningars möjlighet att stå för ”notan”. För mig som medborgare bryr jag mig inte om vem som ska attestera det hela. Det handlar ju till syvende och sist om kommunens totala ekonomi. Det viktigaste måste väl vara att ungen får hjälp.

Idag skriver DN i en liten notis om en man i Gävle som hjälpte en kvinna som snabbt behövde komma till sjukhuset för att föda sitt barn. Barnet hade bråttom ut och kvinnan födde i baksätet, som blev totalförstört. Den hjälpsamme mannen blev dock utan ersättning. Varken försäkringsdbolaget eller landstinget vill ersätta honom.

– Sjukhuset har inte bett honom att göra det här, säger avdelningschefen på förlossningen i Gävle.

Inte heller socialtjänsten, som hjälper kvinnan, tänker ge mannen ersättning för det förstörda baksätet.

Det är uppenbart att det gäller att klara sig själv. Vad hjälper det att bl.a. Kristdemokraterna jobbar för att införa en lag om civilkurage. Det som hände i Gävle är väl ett exempel på civilkurage. Det blev en dyrköpt läxa för denne man som gjorde det politiker och vi många förväntar oss av oss alla.

Avdelningschefen på sjukhuset i Gävle tycks ha haft en mindre god dag. Med skygglappar för ögonen lever han eller hon i sin lilla värld och tycks inte bry sig om andra bryr sig hur det blir för människor i samhället. Vem är beredd efter exemplet i Gävle att göra om det denne man gjorde?

Är det så här vi vill ha det? Är det så här det blir när nästan allt omvandlas till ekonomiska frågor. När nästan allt först ska värderas ekonomiskt. Se´n får vi se? Nog är detta ett samhälle i fritt fall. Jag vet att detta bara är några spridda exempel. Bra mycket fungerar. Men detta är ändå inte unikt. När ekonomin får handläggare i våra offentliga sammanhang att välja bort medkänslan för att få sin ekonomi att gå runt, så ställer i alla fall jag mig upp och skriker att nu är det nog.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: