Konsert för två kyrkorglar och en flygel

Vårt besök i Stockholm i helgen sammanföll med Kulturnatten. För tredje året i rad gick Stockholms kulturliv samman för att bjuda på fest. För fest måste det ha varit för alla kulturälskare. Arrangemang på bred front från kl.18.00 till midnatt. Förra året samlade Kulrutnatten 60 000 besök. I år var det ett 90-tal arrangörer som bjöd in till en lång rad olika arrangemang. Kulturnatten genomförs som ett samarrangemang mellan Stockholms kommun och Dagens Nyheter. Det är bara att gratulera stockholmarna till ett arrangemang som detta!

Vi siktade in oss på en konsert i S:t Jakobs kyrka vid Kungsträdgården. Klockan 19.00 bjöds på en konsert för två kyrkorglar och en flygel. Vi kom tidigt och hamnade mitt i en sing a long-konsert. Måste erkänna att jag blev häpen när det var kö in till kyrkan och kyrkan nästan fullsatt av människor som sjöng tillsammans i diverse sånger. Vi hann vara med på avslutningen då vi bl.a. sjöng kvällspsalmen ”Bred dina vida vingar”. Det blev till en andäktig stämning i kyrkan. Så tog det instrumentala vid och kyrkan var fortfarande fullsatt trots att många av de som deltog i sången lämnat kyrkan. Det blev till en annorlunda musikalisk upplevelse. Den stora kyrkorgeln som själv fyllde hela kyrkan i samspel med den mindre kororgeln och en flygel. Har aldrig hört något sådant förrut. Det vi fick lyssna till var delvis specialskrivet för just den här sättningen. Så spännande det blev! Annorlunda och skönt att lyssna till! När vi vandrade ut i Stockholmskvällen var det påfallande många ute på ”jakt” efter något aannat att lyssna till eller delta i. Allt detta gratis – om jag fattat det rätt.

Jagg tänker att den här natten måste vara som nå´n typ av promotion för kulturen i Sytockholm. Ett sätt för alla dessa kulturens aktörer att en gång om året gå samman i en gemensam ambition att bjuda fler till det kulturliv man har att erbjuda. Det är ju inte så att Stockholm lider brist på kultur. Ändå gör man denna satsning. Som att man vet att mer kultur bidrar till att göra Stockholm till en än bättre stad.

Tanken på vad kultur kan göra för att skapa en tryggare stad nämndes då företrädare för kyrkor och församlingar i i Eskisltuna mötte en kommunpolis i förra veckan och frågan handlade just om hur vi kan göra Eskilstuna tryggare. Låt oss göra mer av detta. Nu är det några/många år sedan vi hade nå´n typ av kulturnatt i Eskilstuna. Det hela dog ut efter ett par år. Det jag också kommer ihåg det var att kommunen inte såg det som så angeläget att man var beredd att satsa pengar i en idé som denna. Kommer inte ihåg varför. Det är ju inte så att Eskilstuna saknar kulturarrangemang av olika slag, likt Stockholm, men varför inte en koncentrerard satsning som den en Kulturnatt skulle vara? I Stockholm har kulturförvaltningen och DN gått samman. Varför inte Eskilstuna-Kuriren och kommunen i vår stad i något som inte främnst bygger på öltält på Fristadstorget. För att ge ett ytterligare bidrag till en tryggare stad! Det tycker jag skulle vara angeläget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: