Med kameran som vapen

Fram till i slutet av maj pågår utställningen ”Med kameran som vapen” i Södra Teaterns entré på Mosebacke torg i Stockholm. Utställningen består av några TV-skärmar där korta videofilmer avlöser varanbdra som belyser livet under den israeliska ockupationen och brott mot mänskliga rättigheter på Västbanken, ofta kopplade till de israeliska bosättningarna.

2007 lanserade den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem ett projekt där man delade ut videokamror till folk på Västbanbken. Avsikten var att filma och dokumentera livet under israelisk ockupation. Idag finns ca 150 kameror ute bland människor, och det är en del av de filmer som tagits som nu visas på utställningen. Det är oredigerade filmer som visar verkligheten rätt upp och ner. Hur bosättare går lös på folk med basebollträ. Hur polis och militär skjuter. Hur nysatta olivträd rycks upp med rötterna av ett gäng boasättare och hur man tänder eld på hela olivlundar. Där visas hur ungdomar från bosättningar inne i Hebron kastar sten ner på de palestinier som bor granne med dessa bosättningar.

Bosättningarna i sig är ett problem – kanske det alltra största problemet i konflikten mellan Israel och Palestina. Ännu värre än själva bosättningar är det våld av extrema bosättare som går ut på att skrämma bort palestiner som bor i området. Genom att förstöra exv. olivlindar gör man det omöjligt att bo kavar.

Settler Watch, som organiserat utställningen är en israelisk organisation vars syfte är att sprida information om israeliska bosättningar och internationell humanitär rätt och skapa opinion för ett omedlbart stopp för all utvidgning av israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt territorium. På den här webbplatsen finns en del av dessa videofolmer. Filmsekvenserna är viktiga då de mer än ord beskriver det som är vardag för så många palestinier på Västbanken. Det är detta som pågår och pågår och…Det är i första hand alla dessa böner på den palestuinska landsbygden som redan lever fattigt som drabbas. Detta samtidigt som egentligen inget händer kring frågan om en annan tingens ordning. Vi låter detta hända! Obama planerar för sin återvalskampanj och har inget intresse av att nu göra något. EU tycks heller inte ha detta särskilt högt upp på sin agenda. Ständigt så mycket annat asom pågår som gör att ingen har tid med det som händer bönder och enkelt folk nära bosättningar på Västbanken. Bara Israel gynnas av att inget sker. Andras tystnad gör att Israel får hållas.

Vill gärna rekomendera en annan länk som beskriver sitautionen för de kristna i Israsel och Palestina. Det är ett CBS-reportage som avslöjar så mycket. Om hur israeliskia myndigheter ser på det som sker och hur den israeliske ambassadören i USA sökte hindra CBS från att sända inslaget. Det är pinsamt att se hur ambassadören försöker slingra sig inför frågorna om varför han – utan att ha sett inslaget – haft kontakt med ansvariga på CBS för att stoppa det hela. Så går det till bakom kulisserna! Det är på många sätt ett bra inslag! Se det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: