Israel på väg att moraliskt förgöra sig själv

Med gårdagskvällens föreläsning i Ansgarskyrkan i Västerås tog serien om konflikten Israel/Palestina en typ av time out. I höst återkommer serien med ytterligare ett par tillfällen. Gårdagskvällens samling skapade på många sätt klarhet kring många av de frågor som hör den här konflikten till. Guider var Bo Forsberg och Joakim Wohlfeil från DIAKONIA.

Det var välgörande när Joakom hänvisade till den israeliske författaren Amos Os som formulerat utgångspunkten att konflikten inte är en konflikt mellan rätt och fel utan mellan rätt och rätt. Det är inte möjligt att tänka att konflikten ska lösas på den enes bekostnad. Kraven från såväl Israel som palestinier är rättmätiga och en överenskommelse måste tillgodose bådas behov av fred och säkerhet. Jag har tidigare hört flera som uttryckt det som att enade vi stå söndrade vi falla. Antingen väljer vi att leva tillsammans eller så dör vi tillsammans. Däremellan finns egentligen inget alternativ. När ska det gå upp för ansvariga politiker i Israel och den palestinska myndigheten?

Intressant att höra referaten från samtal med bl.a. israeliska soldater som tvivlade på det rimliga och riktiga i att hålla kvar blockaden runt Gaza. Det samma gäller muren som egentligen inte alls har så mycket med reell säkerhet att göra. För den som vill utgör inte muren något hinder att ge sig in i Israel för att ställa till problem. På många sätt har muren mer kommit att bli ett sätt att muta in mer mark och markera en gräns i en kommande uppgörelse med den palestinska myndigheten.

Joakim refererade till en israel som sagt att palestinierna skulle kunna sätta sig med armarna i kors. Får det fortsätta som det nu gör förgör Israel sig självt med den politik som nu förs. Israel är på väg mot en typ av inre kollaps. På väg mot att moralsikt förgöra sig själv. Mer och mer blir konflikten tydlig mellan det religiösa Jerusalem och det sekulära Tel Aviv. Allt fler israeler ifrågasätter rimligheten att låta en så stor del av de offentliga utgifterna gå till att hålla ockupationen under armarna.

Temat från gårdagskvällens föreläsning och samtal går igen i en ytterst intressant artikel/recension i DN idag. Utgångspunkten är Ingmar Karlssons nya bok om sionismen: ”Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände”. Detta är bland det mest intressanta jag läst i den här frågan på länge.  Det är närmast en skakande skildring av ett politiskt system i en inre kollaps. Artikelförfattaren Per Jönsson refererar till en annan svensk bok  om staten Israel som bl.a. säger att ”staten Israel måste betraktas som ett olycksfall i arbetet med att forma judendomens framtid”.

Den amerikanske författaren Peter Beinart har i USA vållat stor uppståndelse kring sin bok  ”The crisis of zionism”. Han säger bl.a. ”Om ockupationen består kommer drömmen om en judisk och demokratisk stat aldrig att kunna uppfyllas”.

Per Jönsson skriver i sin artikel: ”Den sionistiska visionen lär de allra flesta kunna leva med och stödja. Den israeliska statens ständiga expansion på bekostnad av andra individer och folk, döremot, har allt fler i omvärlden – även amerikanska judar – tröttnat på. Så noterar Jönsson, och det är viktigt, ”Att sådant välmotiverat ifrågasättande av israelisk politik skulle bottna i antisemitism är förstås helt begängt. Ändå har Israels regering och somliga av dess försvarare i omvärlden, även i Sverige, gjort precis den sortens koppling till huvudargument för att fördöma alla som vågar knysta om kolonisationspolitiken”.

Jag tänker ibland om Israel som man kan tänka om en människa med självskadetendenser, att den personen behöver räddas från sig själv. Jag tänker att det bara är genom att förmå Israel att ingå ett fredsavtal med palestinierna som Israel kan garantera sin egen framtid. Jag tröstar muig med Bo Forsbergs slutord i gårdagskvällens samling att det bara är en tidsfråga tills detta sker. Precis som det var i SydAfrika och med Berlinmuren. Må det verkligen bli så!

Annonser

4 Responses to Israel på väg att moraliskt förgöra sig själv

 1. Bertil Sörenson skriver:

  Jag sitter också och väntar på att palestinierna ska förmå sig att ingå ett avtal med Israel. Eller hur formulerade du dig? Var det tvärt om? När ska den arabiska sidan uppfylla de avtal man redan ingått? Må så ske, vi är helt överens om att ockupationen måste upphöra, och att ett Palestina ska skapas, en nation som accepterar sin granne Israel, och vill leva i fred.

 2. Gunnar Johansson skriver:

  Det finns inget underlag för fredsförhandlingar! Det är lika svårt som att rulla en fyrkantig boll. Först måste faktiskt Israel erkänna att ockupationen är olaglig De måste tillbaka till de gränser som gällde före 1967 års krig. Och de måste utrymma de olagliga bosättningarna. Och de måste riva den olagliga muren och återställa varje tumsbredd av förstörd mark. Och de måste kompensera eller medge återvändande för de människor som flytt undan krigen. Och de måste kompensera Gazas befolkning och alla de stater vars biståndsprojekt Israel har förstört. Och de måste frige alla motståndskämpar ur fängelserna Och de måste medge en granskning av deras politik och etniska rensning inför internationell domstol. Finns det fortfarande en enda individ som tror på fredsförhandlingar?

 3. Kaj B. Genell skriver:

  En förnuftig syn på tillståndet. Tack för en bra sammanfattning och artikel !

 4. Bertil Sörenson skriver:

  Svar till Gunnar Johansson: Om de krav du räknar upp är ett villkor för att få fred då tror jag inte på fred. Båda sidor måste ge och ta, det kommer att svida på bägge sidor. Dina krav bygger på avsaknad av historiska verkligheter, som t.ex de olika anfallskrigen mot Israel, särskilt sexdagarskriget 1967 som utlöste ockupationen av Västbanken. Varför bildade inte araberna sitt Palestina redan 1948? De väntar fortfarande på att Israel ska försvinna så de´kan få hela landet, fråga Hamas om saken. Läs deras stadgar! Om ett föredrag bygger på Ingemar Karlssons bok fallar dess trovärdighet som ett korthus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: