Happy end i Hälleforsnäs

Det är länge sedan ljudet från maksinerna på bruket i Hälleforsnäs tystnade. Hela detta gamla bruksområde har förvandlats till ett både kommersiellt och kulturellt centrum för hela Sörmland. Intressant hur en ny tid med nya förutsättningar skapar förutsättningar för ett nytt liv i en miljö som denna.

Det gamla kolhuset är nu en av Sörmlands mer spännande sommarscener. Så har det varit sedan 1995. Här har entusiaster satsat mycket av tid och engagemang för att skapa goda musik- och teaterupplevelser. Här har inte minst ungdomar med musik- och teaterambitioner fått pröva sina talanger. Och man har gjort det med den äran. Nu är det annat ljud som fyller en del av bruket. Så här måste det få vara.

Nu skördar gänget på Kolhusteatern nya framgångar. I år sätter man upp musikalen ”All Shook Up” med Elvismusik. Det är lite ”Mamma Mia”-stuk på det hela. Gamla godingar inplacerade i en fixad dialog. Tycker att ”All Shook Up” är en betdligt roligare och fyndigare musikal än ”Mamma Mia”. Roligt och just fyndigt. Så himla fyndigt. Med glimten i ögat. Efter mycket av förvecklingar skapas till slut en riktig svensk happy end.

Jag är imponerad över alla dessa – mestadels – unga killar och tjejer som agerar. Som gör det med engagemang och stor självklarhet. Som har så mycket av talang och glädje. Det kan ju inte bli annat än bra med en kombination som denna. Är kul att se alla dessa som – många av dom – började sin ”karriär” i S:t Eskilskyrkans barnkörer. Jag tänker mig att detta också bidragit till att skapa en frimodighet att agera och sjunga. Så härligt at se alla dessa – Simon, Elin, Miriam, Judit och Carolina – och alla de andra få till en upplevelse som ”All Shook Up”. Bara att lyfta på hatten och tacka. Stort tack! Så härliga ni är och så bra ni gör det!

Är också imponerad över alla dom som med ett så stort hjärta gör allt detta möjligt. Dom som sliter för att det överhuvud taget ska finnas en kolhusteater. Dessa entusiaster! Så viktiga dessa är för att skapa något nytt i en ort som Hälleforsnäs. Dom som en gång såg möjligheten i en gammal gisten kollada. Som varje vår och sommar sliter ”häcken” av sig för att ordna till allt det som gör att vi andra kan sätta oss tillträtta för att njuta av sång 0ch dans. Hur detta fungerar ekonomsikt vet jag inte. När vi i går besökte Kolhusteatern var det i alla fall utsålt. Hoppas det fortsätter på den vägen. Kan vi bidra till att hålla denna goda sommarinstitution i gång genom att ta vägen till Hälleforsnäs så gör jag det gärna. Hoppas att många tänker så! Genom att vara där skapar vi den bästa förutsättningen för att få komma igen också nästa år! Blir det så, blir det i en dubbel mening en happy end på årets föreställning.

Den som vill läsa mer om kolhusets historia kan göra det här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: