Hur farligt är det att möta en människa med annan tro?

Det blev en spännande natt på Fristadstorget – mitt i Eskilstuna! Nu var det vår tur. Sedan flera år har fem församlingar i sta´n, däribland S:t Eskilskyrkan, tagit ansvar för att finns på torget fredag-lördagnatt med ”Kyrkonas caféhusvagn”. Husvagnen fick vi köpa för en billig slant. Så ställer vi upp husvagnen på torget. Sätter upp ett tält framför husvagnen och ställer ut bord och stolar. Och så brygger vi kaffe och ställer fram bullar. Så är vi där från 22.00 – ca 03.00. Det känns oerhört meningsfullt att vara där. Det är som att ge sig ut på slak lina – vi vet inte alls hur det kommer att bli, även om det visar sig att vi har ett antal stammisar som alltid kommer dit. Vår målsättning är att bidra till att skapa en lugnare stämning på torget den här natten. Så tror jag också att det blir. Aldrig får jag så mycket credit för något som vi som kyrka och församling gör som just detta. Man kan förklara för oss att det där med kristen tro är man inte intresserad av, men så bra att ni är på torget. Det är som att kliva rakt in i olika typer av samtal som människor uppenbart lever med.

I fredags kväll hade vi inte ens hunnit ordna till allt,  förrän jag var fullt inbegripen i ett samtal med en kille. Klockan var strax efter 22.00. Killen kom från sitt jobb och skulle med bussen hem. Det blev ett långt samtal som slutade med att han tog nattbussen hem 00.35.

Flera samtal den här kvällen handlade om hur man upplever det som att islam är på väg att alldeles ta över vårt land. Snart är hela Europa förlorat. Jag fick höra om hur vi backar undan för islam. Hur vi räds att stå upp för det som hör till vår kultur och religion.  Hur vi tycks stå där alldeles handfallna när muslimer kommer till Sverige och kräver att få bygga moskéer och få utrymme för sig och sitt. Till allt detta också frågan om invandringen som sådan. När klockan började närma sig tre hamnade vi i ett animerat samtal om den stora invandringen av somalier. En man hetsade upp sig till den milda grad. När en arbetslös 20-årig kille argumenterade väl för att vi har anledning att ge plats för den som flyr från krig och elände, så fick han höra, att han minsann inte skulle säga något, han som var arbetslös och inte bidrg med en krona i skatt.  Vi borde sluta släppa in dom som flyr till vårt land för att istället hjälpa dom där de är. Varför ska muslimer få bygga moskéer i vårt land när man bränner kyrkor i sina hemländer?

Jag tänker att det är viktigt att vi tar diskussionen om bl.a. invandring och religionsmöten, som här mitt i natten på ett torg i det sekulariserade Mälardalen. Det finns en ganska gr0vhuggen argumentation kring de här frågorna som inte alltd är sanna. Somligt blir som vanbdringsmyter. Det är alldeles uppenbart att här har Sverigedemokraterna inget svårt att rekrytera sympatisörer och väljare.

Vi har anledning att fundera mycket mera på just religionsmötet. Vi har anledning att lära oss mera – inte minst om vårt eget. Jag kan hålla med om att vi som svenskar i gemen står tämligen svarslösa i mötet med exv en muslim, som ofta är väl påläst och vet vad hans/hennes religion står för och kräver av henne. Det blir oftas inte ens till ett möte, utan skapar mest reaktioner som rädsla för det okända. Rädsla för människor som uppenbarligen vet vad dom tror på och vill. Åsikter som i ett svenskt öra låter helt extremistiskt.

Frågan om religionsmötet blir på måpnga sätt till en fråga om mig själv. Vi har i Sverige inte kommit särskilt långt i mötet med människor av annan tro. Annat är det exv. i England. Jag ser fram mot den 4 september, då vi i Eskilstuna ska ha en temadag om just mötet med människor av annan tro. Det är Eskisltuna församling som står som värd för två av de tre samlingarna. Vi gästas då av Andrew Wingate, präst i den anglikanska kyrkan i Storbrittanien med mångårig erfarenhet av just mötet med människor av annan tro. Han har bl.la. skrivit boken ”Celebrate difference, Staying faithfull”. Ungefär: bejaka mångfalden men var trogen din egen tro och tradition. Jag tänker att detta är en god utgångspunkt för mötet med en annan med annan tro. Att respektera och bejaka mångfalden, men vara trygg i min egen tro och tradition. En del i dagen består av en samling i Stadshuset då kommunen står som värd. Jag hoppas på ett viktigt och spännande samtal om hur kommunen tänker om detta att vi i Eskilstuna har så många människor av olika tro och hur mötet med alla desasa kan bli en positiv upplevelse i kommunens olika verksamheter.

Det är alldeles uppenbart att vi måste ”upp på tårna” i den här frågan. Det räcker inte med att antingen faschineras eller bli rädd i mötet med männsikro av annan tro och tradition. Svensken i gemen måste bli bättre på att möta människor för vilka tron är en alldeles avgörande del av sin identitiet. Människor för vilka det inte är möjligt att skilja tro och liv åt. Där ofta själva den religiösa tillhörigheten finns i själva namnet och där hela livet präglas av just denna tillhörighet. Det fungerar inte att försöka hävda nå´n typ av svensk sekulariserad hållning, att nu får du lov att hålla din religion för dig själv. Detta gäller i hög grad som en utmaning för exv skola, vård och omsorg. Vi måste blir bättre! Vi behöver bli tryggare i mötet med andra som inte tänker som vi. Detta gäller också för oss i kyrkor och samfund. Vi vet för lite om exv. islam. Är det samme Gud vi tror på? Hur ber en muslim?  Hur mycket som helst att prata om. Jag hoppas att temadagen den 4 september ska få oss att i alla fall förstå att vi har en lång resa framför oss. Bra så – så länge!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: