Eskilstuna en alltmer religiös stad

Ett par veckor har snart gått sedan temadagen i Eskilstuna om religionsmöten. Initiativet kom från Svenaska Kyrkan som bjudit hit Andrew Wingate. Jag gillar denne ödmjke anglikanske präst som varit med om så mycket i fråga om religionsmöten. Stor respekt för det han har att berätta om. Har hört honom vid ett tidigare tillfälle. Wingate har tidigare varit ”expert” i ämnet till den anglikanske ärkebiskopen. En del av sin erfarenhet har han från längre vistelser i Indien. Har har skrivit boken ”Celebrate difference. Staying faithful”. Tycker det är en så bra sammnanfattning av det som borde vara vår hållning. Att bejaka mångfalden men vara trygga i det jag själv står för. Problemet i det som är vår tids mångfald är kanske att alltför få är grundade i en egen övertygelse. Det hela blir som tydligast i ”gammelsvenskens” möte med människor av annan tro, där förvirring uppstår i mötet med en annan som så tydligt hävdar sin tro och vad den betyder i livet som helhet.

Temadagen den 4 september innehöll tre väl matade samlingar. I förmiddagens samling med bl.a. präster och pastorer – eller rättare sagt: jag var den ende pastorn. Var var alla ni andra från frikorkoeskilstuna? Andrew Wingate startade i detta att vara en minoritet. Det är ju det vi är som kyrkor och samfund i Sverige, även om vi inte riktigt inser vad det innebär. I Indien är 3 % kristna men man fyller kyrkorna. Människor vet varför de är kristna och mötet i kyrkan är en nödvändighet i en situation av att vara extremt i minoritet. När ska vi komma på att det är på samma sätt i Sverige och att vi som troende har anledning att värna om de tillfällen då vi får möta andra troende?

Andrew Wingate sa bl.a. följande: Se mötet med en annan av annan tro som spännande. Finns ingen anledning att vara rädd. Vänskap är en underskattad form för möte med en annan. Hur många av oss har vänner med annan tro än vår egen? Hur ofta pratar vi med andra om vår och andras tro?

Vi nämnde om det som inte är självklart att vi som muslimer, kristna och judar tillber samme Gud. Jag kan gott erkänna att jag inte alltid varit så säker på vad jag tänkt om detta. Kanske är det så typiskt att det ät lätt att säga att det är så men inte lika självklart att med känslan backa upp det. Jag tror att det för många av oss är viktigt att komma till ro i just den här frågan. Att det är möjligt att be till Gud med en muslim och tänka att vi ber till samme Gud. Mycket skiljer oss åt, när det exv. gäller synen på Jesus som Guds son, men i just detta borde vi vara trygga.

Wingate återkom flera gånger till detta att intergration inte är detsamma som assimilation. Detta tror jag är en stor fråga i svensk integrationsdebatt. Att tänka som att de som flyttar till Sverige måste få vara sig själva med sin religion och tradition. Att poängen inte är att de blir som en av oss som har Sveirge som vårt ursprungsland. Det handlar om en stor generositet mot den som av olika skäl väljer att bosätta sig i Sverige. Det är som det ska när det i vårt svenska samhälle märks att ”vi” nu också är många som kommer med annan tro och tradition.

Det var så klokt det Andrew Wingate också sa att ”Om din tro inte är annat än en börda för dig, kommer du aldrig att kunna uppskatta en annan människa med annan tro”. Fundera ett tag på det!

I inledningen till den andra samlingen som hölls i Stadshuset på inbjudan av kommunen nämnde kommunstryerlsens ordförande Jimmy Jansson att ”Vi blir alltmer troende!”. Jag har hört honom säga ungefär samma sak tidigare. Att Eskilstuna med alla de som flyttar till sta´n blir en allt mer religiös stad. Intressant att få tänka så om en stad som vi väl ansett vara norra  Europas kanske mest sekulariserade stad. Vilka slutsatser ska vi dra av detta? Vad borde exv. kommunala verksamheter lära sig om mötet med just människor för vilka tron är en viktig och alldeles avgörande del av livet?

Samtalet i Stadshuset avslutades med att vi uppmanades att gå hem och formulera tre drömmar om ett bättre Eskilstuna liksom tre problem vi behöver åtgärda. Detta kommer att bli utgångspunkten för ett nytt möte senare i höst. Jag tycker det är intressant att kommunen nu engagerat sig i frågan om vad det religisöa mötet betyder för kommunen. Nu är inte tid att hävda att religion bara är en privatsak som exv. en kommun inte har anledning attr förhålla sig till. Jag hoppas att det vi hörde sägas från flera kommunala företrädare den 4 september är uttryck för en ärlig önskan att lära sig mer och knyta kontakter med företrädare för människor av olika tro i Eskilstuna. Att det i detta möte finns mycket att hämta för att göra Eskilstuna till en bättre stad för oss alla att leva i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: