Vi läser Bibeln som om vi inte har några pengar.

”Vi läser Bibeln som om vi inte har några pengar. Vi använder våra pengar som om vi inte vet något om det Bibeln säger om pengar!”

Citatet kommer från den föreläsning jag hörde för några veckor sedan. Föreläsare var CHED MYERS – teolog, aktivist och författare från USA. Rotad i den mennonitiska, pacifistiska traditionen. Ched Myers föreläsning handlade om det inte särskilt många annars säger så mycket om i kyrka och församling, nämligen våra pengar. Hur ser vi på pengarna vi tjänar? Hur kan vi tänka om ett ansvarsfullt sätt att förvalta våra pengar? Hur mycket vet vi om hur de pengar vi sparat eller investerat i aktier används? Är det överhuvudtaget viktigt för oss? Vill vi veta?

Myers anknöt bl.a. till texten i Lukas 16:13 om det omöjliga i att tjäna både Gud och Mammon. Där står bl.a. ”Ni kan inte tjäna både Gud och Mammon”. Det står inte att vi inte bör utan det kompromisslösa att vi inte samtidigt kan tjäna två så motstridiga ”system” som Gud och Mammon. Inte sällan har vi gjort en konst av att komma runt bibeltexter som denna. Som om vår ambition är att neutralisera den kompromisslöshet som ligger i detta att det inte är möjkligt att stå upp för såväl Gud som Mammon. Vi väljer att hitta nå´n typ av fromt bibelläsande som tar udden av det radikala i texter som denna. Så missar vi hela utmaningen. Måhända bekvämare, men inte särskilt trovärdigt.

Myers hänvisade också till texten i 2 Mosebok 16 som handlar om hur Gud genom att låta manna regna från himlen såg till att det flyende israeliska folket kunde äta sig mätta. Instruktionen de fick var att i det överflöd som mötte dom bara ta så mycket som de behövde för att äta sig mätta. Undantaget var fredagen – dagen före sabbaten – då man uppmanades att ta så mycket att det också räckte över sabbaten. Så fanns dom där som inte trycktes höra detta att bara ta så att det räckte för dagen utan blev närmast förblindade av överflödet och tog för sig mer än vad man behövde. Så visade det sig att det överflöd man plockade åt sig ruttnade bort under natten. Det var som om girigheten föddes där mitt i överflödet. Det räckte inte att förse sig med det man behövde för dagen. Poängen var inte att samla utan att klara dagens behov.  Det är onekligen en intressant text att fundera vidare på i relattion till vår tids stora frågor. En tid då vi i princip har så mycjket att alla skulle kunna äta sig mätta, men likväl svälter många. Problemet är att vi är för många som samlar på oss det vi rätteligen borde ha lämnat vidare till andra. Vårt sätt att leva och tänka om våra tillgångar föder och göder en fattigdom som bidrar till att skapa ett helvete för en stor del av världens befolkning.

Det var 0nekligen ett omtumlande föredrag – ett inlägg i en tid då flera av västvärldens ekonomier håller på att kollapsa. Det är så uppenbart att det system som bygger på en ständig tillväxt är på väg att haverera. Myers uttryckte det som att vi är på väg in i en återvändsgränd. I samband med en kaffepaus resonerade vi om hur alternativen ser ut. En del menade att Myers gjorde det alldeles för enkelt för sig att på det här sättet ”skåpa ut”  det kapitalistiska systemet. Vad är, som sagt, alternativet? Vårt resonemang kom att handla om att problemet måhända är att politiken gett upp inför det kapitalistiska systemet. Att detta system, då det ohejdat får växa, snarast gräver sin egen grav. Politiken borde kliva in och sätta gränser för ett system som så blint bygger på att vi ska konsumera mera. När systemet självt inte förmår se till de konsekvenser man skapar, då borde andra just sätta gränser. Ja, nog är det svårt att veta. Likväl är det uppenbart att något är sjukt. Lika uppenbart är det att Bibeln med sina texter varnar oss för att sätta så stor tillit till ”Mammon”. Just texten från Lukas 16 borde få oss att hejda oss. Att det faktriskt inte är möjligt att förena Guds principer med de principer som bara byggs av ekonomi. Vi borde lära oss att läsa Bibeln på ett annat sätt. Ibland famlar vi i vår strävan efter att hitta det som är trons och Bibelns tilltal till vår tid. Om vi vågar så finns i det Bibeln säger om pengar mycket att läsa in i vår tid. Det gör oss förmodligen inte så särskilt populära, men vem har sagt att det är målet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: