”Medkänsla ett måste för vår överlevnad”

Tidigare i höst – nå´n gång i augusti – intervjuvades bl.a. Stefan Einhorn i Dagens Nyheter. Samtalet handlade om medkänsla. I intervjuvn uttrycker Einhorn en övertygelse om att vi idag på ett nytt sätt måste lära oss att upptäcka andra männi­skors behov och märka hur de mår. Det skulle i sin tur öka vårt eget välbefinnande och göra att vi känner oss mer trygga.

– Vi lever i en värld där många människor mår dåligt och är otrygga. Jag är inte säker på att mänskligheten överlever om vi inte på allvar lär oss mer om hur människan fungerar i relation till sig själv och till andra. Det är en ödesfråga, säger Stefan Einhorn.

Jag tänker att det är detta vi är på väg att förverkliga i kampanjen för Världen Barn. Kampanjen bygger på att vi vet att många av världens barn inte har det mest nödvändiga i livet. Mycket av det vi i vår del av världen tar för givet. Vi är många som tänker att vi kan inte leva med den kunskapen utan att göra något. Vi gör det vi kan för att medverka till en rimligare fördelning av våra resurser. I själva verket är det inte mycket vi avstår för att ge andra ett rimligare liv.

En och annan ifrågasätter om vi med Världens Barn-insamlingen verkligen gör någon skillnad? Kommer pengarna fram till de som bäst behöver dem? Spelar vårt engagemang någon roll?  Vänd på det: om vi inte gör något hur skulle det då bli? Vår utgångspunkt är att bara för att vi inte kan hjälpa alla, så gör vi det vi kan för att hjälpa så många som möjligt. Ger vi inget vet vi säkert att inget kommer fram. Vilka är vi i den rika delen av världen att säga att vi inte bryr oss om de barn som i stor utsatthet kämpar för sina liv?

Vår lokala kampanj för Världens Barn bidrar dessutom till att sätta en annan bild av Eskilstuna än den vi så ofta matas med – en positivare bild av Eskisltuna som en stad full av generösa människor som bryr sig. I flera år har vi hoppats att kommunen skulle inse detta och använda denna goda känsla när sta´n ska saluföras.

Nu är årets kampanj i full gång. Bara några få veckor återstår. När andra kommunen just haft sin kick off är vi mitt inne i en intensiv kampanj som omfattar stora delar av kommunen. Jag fortsätter hävda att kampanjen för Världens Barn är den bredaste plattformen för samarbete i kommunen. Under några intensiva månader i höst samarbetar en stor grupp frivilliga med media, kommunens skolor, näringsliv, idrotten, kulturen och kroglivet. För andra året i rad har vi genomfört en intemnsiv kväll med handbollslaget GUIF. En kväll som gav mer än 10 000 kronor in i vår insamling. I söndags genomförde vi ett samarrangemang med Parken Zoo i samband med Parken Zoo:s sista öppna dag. 10% av entréavgifterna den dagen gick direkt in i vår insamling. Kön ringlade lång till ansiktsmålningen. 20 kronor till insamlingen för varje målat ansikte. ICA Ekängen säljer närproducerat kött och skänker en summa per kilo. I år innebär det att nästan 60 000 kronor tillfaller vår insamling. ICA Maxi har skänkt en massa bröd som nu ska säljas till förmånn för vår insamling. Så här långt har vi genomfört en av de två konserterna tillsammans med Kommunala Musikskolan. Den första konserten inbringade ca 85 000 kronor. Med den sista konserten är vi över 100 000 kronor. Vilket stordåd!

Vårt mål är att i år överträffa resultatet från förra året då vi nådde upp till nästan 1.5 miljoner kronor. I år hoppas vi samla in drygt 1.5 miljoner kronor. Vi är sannerligen på god väg mot det målet. Jag vet att mycket är på gång. Många som kommer att finnas på plats med sina insamlingsbössor under de veckor som återstår. Jag vet att flera gåvor är på väg in från företag. Fler av kampanjens novellsamling som kommer att köpas. När vi räknar samman allt detta på kvällen den 13 oktober så vet vi vad alla våra ansträngningar gett. Då vet vi vad all den medkämsla som så många gett uttryck för i årets kampanj genererat i pengar som förvandlar livet för en del av världens barn. Det är bara att buga djupt och vara tacksam för allt detta.  Så imponerande! Sex år i rad har vi i Eskisltuna fått utmärkelsen som den mest generösa storstadskommunen. Lyckas vi med årets insamling så har vi nya diplom att få. Var så säker!

Annonser

2 Responses to ”Medkänsla ett måste för vår överlevnad”

  1. Pär Eriksson skriver:

    Jätteroligt Claes-Göran att Eskilstuna återigen utmärker sig som en generös stad. Ni gör ett mycket bra jobb med Världens Barn.
    Pär E

  2. Claes-Göran Ydrefors skriver:

    Tack! Vi gläder oss över det vi gemensamt skapat av resurser för att förändra livet för åtmindstone en del av de barn världen över som inte på långa vägar har det vi tar för självklart. Ofattbart att det för 2012 blev nästan 1.6 miljoner kronor. Imponerad över det samarbete vi lyckats skapa mellan så många aktörer i sta´n. Se så långt vi kommer när vi lyckas skapa ett gemensamt mål för så många aktörer. Jag är helt öveertygad om att detta har betydelse för sta´n som helhet. Tack för att du talar väl om vårt engagemenag. Jag ska föra det vidare till vår kampanjledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: