SR:s ”Människor och tro” om svensk frikyrklighet – så platt och ointressant det blev!

Igår – fredag 28 september – sände Sveriges Radio sitt magasin ”Människor och tro”. Programmet utannonserades som ett ”special” som den här gången helt och hållet skulle handla om svensk frikyrklighet. Så blev det också – med Jönköping som utgångspunkt. Med all respekt för Jönköping – hur intressant blir det att spegla svensk frikyrklighet med Jönköping som utgångspunkt? Under sändningen redovisar man också den extraordinära ställning som frikyrkligheten har i Jönköping och hela Jönköpings län. Ska man säga något om svensk frikyrklighet anno 2012 känns Jönköping som nå´n typ av parentes.

I studion hade redaktionen samlat företrädare för några frikyrkoförsamlingar i Jönköping. Det blev lite pladdrigt. Lite frikyrkligt pratigt. Kan så här i efterhand inte riktigt komma ihåg vad det var som var det viktiga i det som sades.

Så kom man då till den punkt i programmet där jag antar att programmakarna tänkt sig att man skulle överraska. Man hade bett en ansvarig för en kommande Pride-festival i Jönköping att utmana och bjuda in frikyrkoförsamlingarna i Jönköping att delta i festivalen. Detta gjordes med omsorg. Så tänkte jag – är detta den enda frågan som är viktig när det kommer till den svenska frikyrkligheten? Som om frågan om hur en frikyrkoförsamling ställer sig till homosexualitet och en Pride-festival är den som avgör hur väl i tiden en sådan församling är. Så fantasilöst! Jag kan beundra den representant för Pingstförsamlingen i Jönköping som fick frågan och som svarade hövligt. Trots att det var direktsändning och en chans att tala 0m hur tröttsamt ett upplägg som detta är. Detta hade jag inte klarat!

Inte ett ord sades om hur många frikyrkoförsamlingar och enskilda medlemmar som i dessa ”yttersta tider” varit så oerhört ”på” när det gäller att stoppa utvisningen av flyktingar till exv. Iran. Eller vad svensk frikyrklighet betytt för att under många år bidra till att modifiera en närmast proisraelisk inställning i samma frikyrklighet. Eller vilken betydelse frikyrkligheten haft för att upprätthålla trycket i biståndsdebatten. Nog hade det funnits bra mycket mer intressanta utgångspunkter än själva homosexfrågan.

Nej, inte bidrog detta till nå´n typ av fördjupat samtal om frikyrklighetens situation och framtid. Jag kan för egen del inte känna den där oerhörda kriskänslan som varje frikyrklig med självaktning tydligen bör känna. Hela tänket verkar utgå från att det frikyrkliga upplägget skulle gälla för alla tider. Som om Gud planterat svenska frikyrkliga samfund för att för evigt finnas. Jag kan inte tänka mig det så. Kristi kyrka har på olika sätt funnit sina fomer under 2000 år. Det har sett olika ut. Kyrkor kommit och gått. Så måste det naturligtvis få vara. Självklart tråkigt att vara den som får vara med och lägga ner. Roligare att vara med då allt är på topp. Därför ar en diskussion som den i ”Människor och tro” som begränsar sin fråga till situationen i frikyrkosverige mindre intressant. Intressantare vore att göra mer av vad som händer i kristenheten i stort. Lite i förbifarten ägnades några minuter åt en ortodox församling som tagit över den gamla Metiodistkyrkan i Jönköping. En av de mer intressanta frågorna när det kommer till svensk kristenhet, det är på vilket sätt som helheten påverkas av alla dessa stora ortodoxa församlingar som finns utöver landet. På vilket sätt påverkar dessa bilden av svensk kristenhet?

Att få vara en del av en mer än 2000-årig rörelse borde göra oss mindre nervösa. Den stora frågan är inte vad som händer med svensk frikyrklighet utan vad som händer med Kristi kyrka i Sverige och världen. Måhända är det typiskt frikyrkligt att bli så nervös över siffror som viker. Kanske hör det samman med att vi inte tänker kyrkans historia längre än de 150 år som frikyrkligheten funnits till.

Om det nu var så att redaktionen för ”Människlor och tro” ändå ville spegla vad som händer i den del av svensk kristenhet som den gamla frikyrkligheten utgör, så har man den uppgiften kvar. Inte svarade programmet i går på den frågan. På sin höjd det som händer i Jönköping. Inte ens det om jag förstår det rätt. Nej, bättre kan ni och mer spännande än så här är det! Som det nu blev var själva programmet mer avslaget än den frikyrklighet man tänkte sig att spegla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: