Rubbade cirklar!

Brukar ibland skämta om att när jag gick i skolan så lärde vi oss vad landshövdingar och biskopar hette. Att Ragnar Lassinanti var landshövding i Norrbotten (visst var det så?) och en annan Ragnar – Askmark – var biskop i Linköpings stift. Fattar inte varför jag kommer ihåg detta. Utgår från att skolan inte längre ser det som så angeläget att lära barn och ungdomar vem som är landshövding i Norrbotten eller biskpop i Linköping.. Landshövdingar kommer och går – liksom biskopar. Annat som man en gång tänkte sig som att detta förblir i all tid, det är på väg att ändras.

Den här dagen rubbas mina cirklar när det gäller såväl kyrka som scouter. I Örebro har den här dagen en ny region kommit till i den nya kyrkan Gemensam framtid. Vi som vant oss vid at relatera österut mot Stockholm och mälardalen får nu göra 180 grader om och tänka att nu är det västerut som gäller. Från att så här långt befunnit oss i ett distrikt där vi utgjorde gränsen mot väster så är vi nu nästintill gränsen i öster i en ny region. Det är väl egentligen ingen som riktigt vet hur det nya blir. Det gamla vanliga – vi vet vad vi har haft men vet inte särskilt mycket om det som blir. Kanske är det nyttigt! Ett sätt att kravla sig upp ur gamla hjulspår. Risken är att tappa taget och kanske t.o.m. sugen i en omgörning som blir alltför löslig. Risken är också att för mycket tid går åt till att sätta en ny organisation på fötter. Möjligheten är att i det som är nytt skapas nya möjligheter. Jag hoppas att det blir så. Hoppas att den nya kyrkan – Gemensam framtid – med sin organisation förmår lägga sina resurser på det som är viktigt. Som hur vi är kyrka i ett mångkulturellt och mångreligiöst sammanhang. Det är så uppenbart att vi behöver tänka nytt när det kommer till kyrka och församling då förutsättningarna är så annorlunda. Hur ska vi tänka vi som har ett gammalt frikyrkligt förflutet, när många av dom som nu knyter an till kyrka och församling inte vet någit om detta. Människor som kommer från andra delar av världen och för med sig en tradition kring tro och kyrka som är på många sätt annorlunda. Nu gäller det at tänka nytt. Frågan är hur vi ska tänka?

Det var meningen att jag skulle varit i Örebro idag på Gemensam framtids bildarmöte för den nya regionen Svealand. Jag tänkte om när jag för några veckor sedan fick inbjudan att vara med som gäst då fem gamla scoutförbund skulle besluta om att bilda ett nytt förbund – scouterna. Inbjudan fick jag i egenskap av att ha varit förbundssekreterare i SMU en gång i tiden (1981-1989). Kul att få vara med under några timmar i det här nya sammannahget som uppenbart har en hel del att klara upp för att smälta ihop fem kulturer till en ny. Detta i ett sammanhang då ett av förbunden så helt domimnerat svensk scouting under en längre tid. Lyssnade till inledningen av förhandlingarna som helt höll på att komma av sig då någon yrkade på att punkten om att fastställa dagordningen skulle skjutas upp till i morgon. Det blev ett väldigt tjatande om allt möjligt och omröstningar hit och dit som blev närmast komiskt.

Det var häftigt att vara på plats i Fryshuset i Stockholm tillsammans med kanske upp m0t 1 000 scouter och höra kungen och integrationsminister Erik Ullenhag inledningstala. Det är tydligt hur uppspelt kungen blir när han hamnar i lag med scouter. I inbjudan ingick att vara med på en ”historisk lunch” med bl.a. kungen. Betalade 250 kronor för det som visade sig vara lite av en bättre skollunch. Behållningen var närmast att få vara med än den kulinariska upplevelsen. Hamnade vid ett bord tillsammans med kungens adjutant liksom Svenska Scoutrådets generalskekreterare. Blev ett kul samtal med människor jag inte mött förrut.

Scouternas ambition är att med en ny gemensam organisation skapa nytt intresse för scouting. Målsättningen är att varenda unge ska få en fråga om att bli scout. Ibland tror jag att vi överdriver när vi tror att en ny organisation ska lösa våra avgörande frågor, som att få flera intresserade av det vi gör. Detta gäller också Gemensam framtid. Kanske är det i sjäklva verket så att en ny organisation löser lite av stora och avgörande frågor. Det är annat som behöver till än en ny organisation. För både Scouterna och Gemensam framtid gäller ändå att förvalta den entusiasm som ändå finns runt en ny organisation.

Nog är det spännande att få vara med när kartan ritas om. Samtidigt lever vi i en tid som måhända förändras än snabbare. Det är ju detta vi har att förhålla oss till. Förhoppningen måste vara att de nya orgasnisationer som nu sett dagens ljus blir så lätta och snabbfotade att vi förmår hänga med när omvärlden snabbt ställer om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: