Det bidde inget! Vad händer nu?

Strax efter sju i morse ringde rektorn och talade om att han ställt in skolans besök i dagen två adventssamlingar i kyrkan. Jag blev närmast chockad. Det var ju bara en dryg timma till vi skulle börja. Det här har vi gjort i hur många år som helst. Och vi har bara fått beröm för det vi gjort. Det har inte varit en gudstjänst utan mer en temasamling inför advent där vi berättat om att advent betyder ankomst och vad det är vi väntar på. Vi har tänt det första ljuset i adventsljusstaken och sjungit några sånger och nå´n psalmvers. I år hade vi planerat ett drama som knyter an till berättelsen om de visa männen som tog sig till det nyfödda Jesusbarnet i Betlehem för att ge barnet sina gåvor. Jag skulle sagt något om glädjen i att ge bort något till en annan och knutit an till vårt storartade insamling till Världens Barn. Kanske hade det varit att utmana barn och lärare alldeles för mycket…..! Kanske hade det t.o.m. kunnat uppfattas som religiös förkunnelse.

Nu fick vi börja dagen med att plocka bort allt det vi plockat fram för att skapa en spännande miljö för vårt drama. Jag baxade upp kamelen i förrådet bakom kyrkorgeln. Kungakronan åkte tillbaka bland övrig rekvisita. Så var det med det!

Snart fram på förmiddagen ringde P4 Sörmland som, ovetande om det som hänt på morgonen, ville göra ett inslag kring Skolverkets rekomendationer. Jag kunde då berätta om Björktorpsskolans inställda adventssamlingar. Det hela blev naturligtvis till bränsle i den debatt de planerade i eftermiddagens sändning. Jag var där och biskpopen i trelefon tillsammans med en företrädare för Humanisterna. Tyvärr hade vi inte mycket tid på oss, men några markeringar blev gjorda.

Hur ska man då tänka om det som hänt idag? Det är klart att Skolverket satt skräck i många av landets skolledare. Det låter så vackert att varje skolledare själva ska få  bestämma hur man ska göra. Samtidigft säger man att det i princip är otillåtet. Så var det med den friheten! Skolverkets slutsats är att det visst är OK för skolan att gå till kyrkan bara där inte framförs nå´n typ av religiöst budskap. Det är uppenbart OK att sjunga visor om tomten i kyrkan och tala allmänt om hur mysikgt det är att tända ljus och hur skönt det ska bli att få jullov. Men säg inget om vad advent betyder och att jul handlar om Jesu födelse.

Det Skolverket demonstrerar är närmast en religionsfobisk inställning. Jag tänker att just därför att vårt samghälle – också skolan – är mångkulturellt och mångreöligiöst så har vi anledning att att ge än större uppmärksamhet åt detta. För alltfler i vårt samhälle är religionen en viktig del av sin identitet. Så säger skolan att det där är inget vi behöver bry oss om. Nog har skolan mycket att fundera vidare över hur man orienterar sig i det mångkulturella och mångreligiösa.

Det kan tyckas som om beslutet från Skolverket är närmast myndighetsmässigt oantastligt. Så enkelt och klart är det ändå inte. Jag har lärt mig att det i skollagen finns en åtskillnad mellan utbildning och undervisning. Utbildningen är den obligatoriska del som handlar om skolans mer traditionella uppdrag att lära. Undervisning berskrivs som  ”målstyrda processer som under ledning av lärare eller förskollärare syftar till utvevkling och lärande genom inhämtande och utveckling av kunskaper och värden”. I den här delen finns det möjlighet för enskild elev att bli befriad från undervisningen.  Nu har Skolverket bestämt att adventssamlingar i kyrkan är att betrakta som utbildning. Verket skulle ha kunnat se dessa samingar i kyrkan som undervisning med  möjlighet för den som av olika skäl inte kan följa med att göra annat i skolan. Så nog har Skolverket gjort ett val som inte bara är självklart och närmast öppnar upp för annat. Biskopen Hans-Erik Nordin kommenterade detta på ett bra sätt i radiodebatten i eftermiddags.

Jag är överraskad över att skolan inte har en större tilltro till sin egen undervisning, så att man inte menar sig kunna ge ett pedagogiskt sammanhang åt ett besök i kyrkan. Jag har aldrig tänkt det som att vi tvingar på någon en tro. Jag ser det som att vi berättar om vad advent och jul handlar om och vi sjunger några sånger. Vi ger en ”smak” av vad advent och jul är. Hur det låter och hur det doftar. Någon skulle säkert kunna säga att vi lägger ribban alldeles för lågt. Man jag står för det vi gjort.

Att i den här debatten hänvisa till religionsfrihet och mena att det enbart handlar om frihet från religion, den gör det alldeles för enkelt för sig. Så typiskt sekularisderat svenskt att bara tänka religionsfrihet som just frihet från religion. Vi har lika stor anledning att tänka religionsfrihet som frihet till religion. Säger nu skolan att är det något religiöst så håller vi oss undan, så är det närmast ett svek när det gäller att ge barn och ungdomar en möjlighet att närma sig det som handlar om tro och religion. Jag har stor tilltro till barn och ungdomar när det gäller att förhålla sig till exv. det vi hade tänkt göra och säga i våra adventssamlingar. Inte hade något barn tagit skada av att vara i S:t Eskilskyrklan idag. Det är jag helt säker på.

Nu har vi ett och annat att fundera över när det gäller annat vi gör tillsammans med Björktorpsskolan.  Jag vet nu inte riktigt hur vi ska tänka, men om utgångspunkten är att, är det religiöst, så håller sig skolan undan, ja då har vi inte mycket att bidra med. I så fall är vårt samarbete med Björktorpsskolan över. Blir det så så sörjer jag över att ett mångårigt gott samarbete havererat p.g.a. klåfingriga byråkrater på Skolverket. Jag hoppas att de skolledare vi har kontakt med tar sig samman och visar ett större mått av mod. Stå upp för det samarbete vi haft och se det som ett rimligt sätt att skapa en mötersplats mellan skola och kyrka. Just nu skakar ”bygget” rejält. Hur det blir är i mångt ocv mycket en fråga för skolan. Att bara göra vårt samarbete till en fråga om att låna ut kyrkan som lokal har jag i alla fall inget intresse av. Om ett par veckor är det tänkt att Björktorpsskolan ska ha sin julavslutning i kyrkan. Jag vet verkligen inte hur det bli.

Annonser

One Response to Det bidde inget! Vad händer nu?

  1. Anna Eriksson skriver:

    Så tråkigt att höra. Vi får verkligen hoppas att många röster höjs för fortsatt samarbete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: