Att se enögt och ändå tro att man ser allt

Några gånger under året får jag Livets Ords ”Missionsmagasinet”. Inte för att jag har prenumererat, men den k0mmer ändå. Det är mycket Ulf Ekman – om man säger så. Han fyller väl upp rollen som frontfigur i Livets Ord.

Man kan inte annat än säga att Livets Ord är tydlig i vad man drivger i ett antal frågor. Det gäller bl.a. om Israel. Unde flera år har jag följt det man skriver. Under en period hade Livets Ord en bibleksola i Jeerusalem. Den verkar nu vara nedlagd. Under en tid bodde Ulf Ekman med sin fru i Jerusalem. Jag stötte själv på honom där vid ett tillfälle. Nu är familjen Ekman tillbaka i Uppsala.

IMG_0411_KORRDet nya nu är att man under våren inbjuder till en tre månader lång  ”Israel total”- kurs. Man presenterar den som en ”tre månader lång kurs om det bibliska och moderna Israel, på plats i Jerusalem…Vi kommer bland annat besöka arkeologiska laboratorier, Knesset, träffa rabbiner  och samtala med troende soldater, och såklart bada i Döda havet. Det här kommer  bli en upplevelse de sent ska glömma och ge dem en unik förståelse för Israel  och Guds tankar med landet och det judiska folket”. I den tidning jag fått beskriver man målsättningen som att ge en ”väl underbyggd information om Israel…Bibel, historia och nutid, teologi, kyrkans rötter, Mellanösternkonflikten – allt i en kurs”.

Det som är så märkligt, det är att en kyrka och församlingsrörelse som Livets Ord närmast ignorerar de kyrkor och församlingar som finns på plats där man nu kommer att vara i tre månader. Det är ju inte sant att de elever som kommer att vara på plats i Israel kommer att få den totala upplevelse av landet och regionen som man utlovar. Det är som om man tiger om att det finns kristna som kämpar för sin överlevnad och som begränsas i sitt sätt att vara kyrka av Israels occupation av stora delar av västbanken. Kristna som inte tillåts ta sig till sina heliga platser. Det är som om detta inte får plats i Livets Ords bild av den här delen av världen. Som om man tiger så finns det inte. Vad jatg förstår så gäller detta också som en utgångspunkt för de resor som Livets Ord arrangerar i Israel. En sådan resa ska genomföras under en vecka i juni.

Nån typ av ”nyckel” för att förstå den hållning som den Livets Ord har är väl den beskrivning som en av de ansvariga ger att ”än i dag – med kritiska medier som använder en standard för Israel och en annan för alla andra nationer, med politiker som är mer upptagna av storpolitisk hänsyn än vad som är rätt och sant, med människorättsorganisationer som ensidigt kritiserar Israel utan hänsyn till terrorism mot judar, och med kristna som fördömer Israel och menar att judarnas roll är överspelad – så fortsätter angreppen mot det judiska folket”. Jag vet ju att det är så här som Livets Ord tänker. Som att ingen annan egentligen föestår vad som händer i Israel och de av israel occuperade områdena. Man skulle uinte ens komam på att tala om det som en occupation. Det bygger på en typ av blind lojalitet som i själva verket inte alls gagnar Israels sak. Den typ av ensidighet som Livets Ord anklagar andra för gäller i än högre grad för dem själva.

Det är välgörande när en israelisk general uttalar sig i dagens DN (2013-02-25) apropå oroligheterna på Västbanken. Generalen sdom tidigare varit chef för det nationella säkerhetsrådet, menar att det som nu sker i hög grad är resultatet av israeliska provokoationer i form av beslutet att bygga nya bosättnuingar, att gripa fångar man alldeles nyligen släpot fria i ett fångutbyte och embargot av palestinska pengar. Genom detta, menar generalen, har Israel självt destabiliserat området. ”Vi nalkas nu en mycket farlig situation, där ingen kan vrida klockan tillbaka”. Om det är något som Israels vänner ska säga, så är det ord som dessa. Att tydliggöra att den politik som nu drivs är farlig för Israel självt. Vad ska man med vänner till som aldrig säger något om det som hotar det egna livet? Som ser enögt och ändå tror att det är allt man ser.

Det blir något av en förljugen bild som Livets Ord för till torgs. Som om det Livets Ord står för inte håller för ett möte med hela verkligheten.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: