”Rain Man” – att försöka förstå det annorlunda

RainManPosterDet blev till en stor upplevlese! Vi såg teateruppsättningen i Stockholm av Rain Man med Robert Gustafsson och Jonas Karlsson i huvudrollerna. Det var så bra! En stor upplevelse! Jag har inte sett filmen, men förstått att teateruppsättjningen väl följer upplägget i filmen.

Storyn handlar om den autistiske Raymond som tillbringat en stor del av sitt lit på institutuion. Intre förrän fadern dör upptäcker hans lillebror Charlie att han har en bror. Jakten på storebror är från början en jakt på den förmögernhet som brodern fått i testamentet där Chalie sjölv bara fått en gammal bil och några rosenbuskar. Det var ju pengarna han ville åt. Han får fatt i sin bror och rövar bort honom från institutuionen. Det blir till en märklig resa  – bort från institutionen med sina reglerade ordningar till det närmast kaosartade livet tillsammans med lillebror. Visst blir en del av detta komiskt, men Rain Man är verkligen ingen komedi.

Det som först handlar om jakten på den del av arvet som lillebror Charlie menade att han borde ha fått del av, blir mer av Charlies möte med sin nyfunne storebror. Också för Raymond blir det en upptäckt av världen utanför institutuionen. Det är sannerligen en ”resa” som båda dessa bröder ger sig ut på. En ”resa” som går ut på att i någon mån förstå. Chalies möte med sin storebror Raymond gör något med honom själv och hans värderingar. Det finns något annat att leva för än dom pengar han  så hett eftertraktat.

Det är som om slutet blir en sammnanfattning av hela berättelsen, då de båda bröderna långsamt närmar sig varandra. Kanske ska jag inte berätta mer om detta slut för att den som vill se föreställnignen ska få göra en egen upplevlese av detta. Upplösningen präglas av dragkampen mellan lillebrors ambition att ta hand om sin storebror och institutionens företrädare som menar att storebror mår bäst av att vara i institutionens ordnade sammanhang. Som att Charlir inte förstår Raymonds situatuion och behov. Nog går detta att känna igern från det levande livet.

Jag är allra mest imponerad av Jonas Karlsson i sin roll som Charlie. Han är på scenen i hela föereställningen och håller med sin neuvrotiska rollkaraktär ett oerhört högt tempo. Jag fattar inte att någon klarar av en roll som denna.

Rain man är en fantstisk beättelse som är tagen ur verkligheten. Den ”riktiga” berättelsen finns återgiven i programnbladet. Den riktige Rain Man dog 2009 i en hjärtattack – 58 år gammal.

Jag vet att biljetterna till höstens föreställningar nu finns att köpa. Boka in en kväll på Rival vid Mariatorget i Stocklholm. Köp biljetter och se Rain man!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: