”Gemensam kyrka” när det gemensamma får sätta agendan

sandaren_logo_1Nu är slussarna öppnade. Jag har bläddrat och läst i den här veckans nummer av Sändaren som bl.a. handlar om det nya namnförslaget – Gemensam Kyrka. Gemensam framtid ska bli Gemensam kyrka. Kritiken är obammhärtig. Kyrkostyrelsen och de som berett ärendet borde ha kunnat bättre. Den här diskussionen kommer förmodligen att fylla upp tidningen under flera veckor. Bra att diskussionen får ha sin gång nu när förslaget är lagt.

Till kyrkokonferensen i maj finns också förslaget ”Folkkyrkan”. Idén tycks vara att frondera mot Svenska Kyrkans sätt att förstå sig som folkkyrka. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur man f.ö. tänker. Är det ett sätt att tala om att här är en kyrka med folk? Till skillnad från andra kyrkor,eller….? Ingen annan kyrka samlar folk! Är det tänkt som nå´n typ av provokation. En av dom som står upp för det namnet är pastorn och trubaduren Ingemar Olsson i Örebro. Han tycks ha gjort detta till nå´n typ av mission. Folket ska vinnas för Folkkyrkan. Nä, det här håller inte!

I veckan har jag varit i Jönköping på en fortbildningsdag – Medarbetarlyftet.medarb4_250 Gemensam framtid samlar lokalt anställda till en ambitiöst upplagd medarbetarfortbildning. Det hela ska pågå i över ett år. Det blev en bra och intensiv början. Vi som var samlade i Jönköping hade valt temana ”Följa” och ”Möta”. Medarbetarlyftet utgår från GF:s fyra ledord möta, följa, lära, tjäna. Jag finns med i en grupp som fördjupar oss i temat ”Dialog och mångfladskompetens”. I höst ska vi ägna en dag åt att möta kunniga kollegor i Göteborg.

Vi samtalde i vår grupp mycket om just den mångfald som präglar församlingslivet. Inte minst handlar det om att människor från andra länder och traditioner möter upp i kyrkan. Erfaremheten är att där kyrkor och församlingar växer, så gör man det genom att många av de som invandrat till Sverige söker sig till kyrkor och församlingar. En av våra stora utmaningar är att låta denna mångfald få sätta sin prägel på vårt församlingsliv. Det räcker inte med att alla dessa människor är på plats. Vi vill mer än det. Vi vill att det ska låta och dofta av denna mångfald.

Jag kan tycka att det nya namnförslaget Gemensam kyrka väl anknyter till denna nya verklighet. Vi behöver skapa ett församlingsliv och en kyrka som tar sin utgångspunkt i att göra något gemensamt av denna mångfald. Det är inte självklatrt att bara för att mångfalden är stor, så blir det något gemensamt av detta. Vi har mycket att jobba med för att få detta ursvenska som en frikyrkoförsamliong att bli något annat – präglat av att vi är många som bidrar med olika traditioner och erfarenheter. Vi behöver göra något gememnsamt av detta. Vad kan vara mer angeläget än att bidra till att skapa en Gemensam kyrka. En kyrka som i realiteten också upplevs som något gemensamt. En kyrka som bärs av en tro på Gud som bekänner sig till denna mångfald. Att säga att något är gemensamt signalerar nå´n form av delaktighet. Är något gemensamt är vi många som är delaktiga i detta gemensamma. Detta gemensamma blir just till av att många bidrar.  Det gemensamma blir till när vi tycker det är spännnande med de många uttrycken. Det gemensamma är inte alltid den enklaste vägen att gå. Men spännande är det.

Det må vara att Gemesam kyrka inte rent språkligt faller alla på läppen. Men innehållsligt finns mycket i detta som borde få utmana oss. Låt oss tänka om denna ”vår” nya kyrka som ett tecken på att det visst går att förena olikheter i något gemensamt. Så har också detta nya namn bäring på vad vi vill vara i den tid som är vår som så mycket präglas av motsättningar och rädsla  för det nya och annorlunda. När så mycket tar sikte på individualistiska perspektiv behöver vi säga att det riktigt viktiga är det vi gör gemensamt. Att det är i det vi gör gemensamt som vår identitet finns att hämta, lite av det som det afrikanska uttrycket ”ubuntu” innebär: ”Jag är vad jag är på grund av vilka vi alla är.” Det gemensamm får sätta agendan. Nog måste detta duga!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: