Att se också genom andras ögon

CIMG1007På måndag – Annadag Påsk – åker jag till Israel och Palestina som resepedasgog för en grupp med deltagare från Stockholm, Göteborg och Esjkilstuna. Resan sker i studeiförbundet BILDA:s regi. Vi har lagt myket tid på att förbereda oss. Vi har tio dagar framför oss med ett intensivt och fullmatat program. Mycket vi vill se och höra om. Många vi ska träffa. Förhoppningsvis en del att förstå. Vi har använt mycket tid för att prata om våra förväntningar. I samband med dessa samtal var det en deltagare som formulerade det som att han vill se också genom andras ögon. Kan det uttryckas bättre? Att inte bara vara upptagen av det egna och de egna iaktageslerna utan också vara uppmärksam på vad andra ser och hör. Det är ju detta vi talar om som folkbildning. Resan är på många sätt också en folkbildningsresa. Vi reser med bl.a. de bibliska berättelserna. Vi vill också se det som är förutsättningarna för den kristna kyrkan i området. Höra om deras sistuation och stora utmaningar. Vi kommer att möta det som också är de stora politiska utmaningarna i området: bosättningarna och den mur som skiljer Israel från Västbanken.

Det är naturligtvis förmätet att tro att en resa på tio dagar ska kunna ge oss så särskilt mycket klarhet i allt detta. Kanske är det rimligare att tänka att upplevelsen bli att allt bara är så mycket mer komplicerat än vad vi först tänkt. Ändå hoppas jag att det vi komemr att se och höra ska bidra till att något mer förstå med vilka förutsättningar mäniskor lever i den här delen av världen.

Vi har i vår förberedelse bla. läst en del i Selam Lagerlöfs ”Jerusalem”. Det är onekligen en ytterst intressant bok när det bl.a. kommer till vad förväntningar kan göra med oss. Selma Lagerlöf berättar om Nås-fararna som drog från Dalarna – från hus och hem – för att fara till det heliga landet. För flera i gruppen blir det rent krisartat att möta ett Israel som på ingen punkt motsvarade deras förväntningar. De fann inga gator av guld och gyllene portar. Det de mötte var torka, damm och elände. Sjukdom och umbäranden. Det finns så mycket i ”Jerusalem” som har bäring också på det som händer i vårt 2000-tal. Läs gärna boken!

CIMG0810Vi landar i Tel Aviv 00.50 på tisdag morgon. Dagen ägnar vi åt Tel Aviv och det moderna Israel. Se´n far vi till Nasaret där vi bor två nätter. Vi ska fara runt i Gallileén. Besöka en kibbutz. Så går resan ner genom Västbanken till Betlehem. Där kommer vi att bo hos Birgittasystrarna – mitt i Betlehems gamla stad. Där ska vi besöka Födelsekyrkan och någon av de tre herdarnas äng i Beit Sahour. Vi ska se vad den 8 meter höga muren gör med Betlehem. Vi ska besöka ett flyktingläger liksom Tent of Nation – ett motståndsfäste mot tämligen aggresiva försök att vräka den palestinska familj som bor där för att bygga en bosättning. Efter ett par dagar i Betlehem tar vi oss in till Jerusalem för några intensiva dagar. Vi ska fira gudstjänst i någon av stan´s kyrkor. Vi ska följa med en judisk organisation som arbetar mot husrivningar. Vi ska också möta föräldrar till såväl judiska som palestinska barn som fått sätta livet till i konflikten. Desa föräldrar samverkar i organisationen Parents Circle. Vi ska vandra nerför Olivberget in på Via Dolorosa till den heliga gravens klyrka. En av våra sista dagar tar vi oss till Döda Havet för en ”flyttur”. Och så en hel del till.

CIMG0986Jag ser fram mot att få åka tillsammans med en grupp och få introducera ett område som upptar så mycket av mitt intresse och engagemang. Jag hoppas på många goda och utmanande möten med människor och miljöer. Möten som ska komma att sätta djupa spår hos gruppen. Möten som blir minnen.

På måndag möts vi för att åka från Arland via Wien. Inte så särskilt bekvämt att landa 00.50. Vi möter den värme vi hitintills inte känt så mycket av i Sverige. Hoppas på en försmak av svensk försommar – kanske t.o.m lite mer än det. Spännande ska det bli. Riktigt spännande!

One Response to Att se också genom andras ögon

  1. Lycka till på resa, det kommer säkert bli intressant, speciellt möten med människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: