Detta är faktiskt inte så svårt att förstå!

En dryg vecka i Israel och Palestina och man förstår inte mycket. Det är ju så många säger och det är så jag förutsätts säga. Vem är jag att kunna säga nån´ting efter bara några få dagar eller bara några få resor? Vem är jag att kunna säga att nog har jag förstått det kanske viktigaste. Är inte sanningen den att jag inte behöver förstå allt för att förstå det viktigaste?

CIMG5619Det är så här jag tänker efter en ny vecka i Israel och Palestina. Jag tror jag förstår en del. Jag har sett och hört nog mycket för att faktiskt säga att jag förstår. Det svåra är så svårt att det faktiskt är möjligt att se ett mönster i det.

Vad är det vi sett?

Vi har hört om det ointresse, eller den oförmåga, som finns hos det israeliska etablisemanget att ens röra sig i en riktining där man kan se en vilja att göra något åt konflikten med palestinierna. Någon uttryckte det som ”conflict managemant”. Utgångspunkten är inte att lösa utan att snarast underhålla konflikten. Mycket av det som sker är närmast ett spel för gallerierna.

CIMG5717Vi har hört om hur den israeliska staten närmast systematiskt diskriminerar en del av sina innevånare. Hur lagar tillämpas olika. Hur rättigheter inte är rättigheter för alla. Hur palestinier får order att riva sina hus för att marken inte får bebyggas, men hur samma mark snart bebyggs av aggrersiva bosättare med skydd av polis och militär.

Vi har hört om hur splittrad den lilla minoriteten kristna är. Hur kyrkoledare mer ser till sin egen position än föstår att gå samman för att värna det lilla som återstår av ”levande stenar”.

Vi har hört om hur rädlsan styr. Hur ”systemet” gör att människor inte möts. Helt enkelt inte tillåts att mötas,. Hur bilden av den andre byggs upp av stereotyper. Hur den som säger sig vilja lyssna misstänkliggöra.

Vi har hört om hur israelisk polis arresterar 10-11 åringar och låter dom sitta dagar i arrest. Vi har hört om det helvete det är att bli placerad i fängelse. Hur hela ideén är att bryta ner männisor genom att manipulera dag och natt, ljus och mörker, värme och kyla, frukost och middag. Till sist finns inget att hålla sig till. Inget att relatera livet till.

CIMG5722Vi har inte bara hört om, vi har sett, bosättningar som byggs upp som fantastiska städer där inte något tycks saknas, samtidigt som det mest elementära förvägras palestinska grannar. Där vatten är en närmast outsinlig resurs i bosättningarna, så är bristen på vatten det som sätter sin prägel på livet i de palestinska stadsdelarna. Vi har hört om hur palestinerna i östra Jerusalem betalar samma skatt som andra i Jerusalem, men inte får det minsta ut av samhällets service. Hur man säger sig inte våga hämta sopor i de palestinska områdena i östra Jerusalem.

Vi har hört om hur flera tusen barn i östra Jerusalem förvägras att gå i skola därför att Jerusalems stad helt enkelt vägrar bygga skolor så att det finns plats för alla. Vi har sett hur gatubelysningen lyser upp vägarna förbi de små bosättningarna, medan vägen ligger mörklagd i de palestinska kvarteren.

Vi har sett demolerade hus som en gång tillhörde palestinska framiljer. Familjer som egentligen inte haft någon reell chans att skaffa sig byggnadslov. Familjer som får betala vad det kostar att hyra in en bulldozer för att jämna sitt hus med marken.

Vi har sett muren, bitvis 11 meter hög, som skiljer människor från människor.Skiljer barn från skolor. Skiljer bönder från deras olivlundar och åkrar. Vi har sett hur muren slingrar sig fram för att infoga så mycket land och vattenresurser som möjligt.CIMG5613

Vi har hört om godtyckligheten och den ständiga hänvisningen till säkerheten. By ”security resons” så är allt tillåtet. Tycks det. Ingen behöver förklara något. Allt är möjligt med hänvisning till säkerheten.

CIMG5633Vi har sett och hört om allt detta. Vi har också mött människor som talat om sina drömmar och sitt hopp. Människor som bjuder motstånd. Såväl judar som palestinier. Människor som vägrar att bli offer. Som vägrar att gå in i rollen som fiende. Människor som sagt oss att den stora katastrofen vore om man förlorade hoppet. Människor som vatl att lyssna till en annan. Människor som talayt om vikten av att ”gå i varandras skor”. Att se varandra som människor. Männsikor som tänker om det motstånd man gör som att skapa sprickor i muren. Människor som tror på de små stegen som en möjlighet. Problemet är att de är så få och att så många gör så mycket för att göra det svårt som möjligt för de som vill nåpgot annat än ccupationen och bygga bosättningar.

Vi har hört människor – judar som palestinier – som uttalat sig kritiskt till hur länder väljer att ställa sig utanför. Som mest valt att se på. Som Sverige och resten av EU. Som mest talar men sällan visar en vilja att gå från ord till handling. Vi har hört hur man talat om detta som om det borde vara kriminellt.

Ja vi har sett och hört. Självklart inte allt. Inte förstått allt, men tillräckligt. Det vi sett och hört är tillräckligt för att förstå hur ett folk tycks tro att det är möjligt att skapa en framtid på ett annat folks bekostnad. Det vi har sett och hört gör att jag inte tror det är möjligt för Israel att själv kunna lösa sina problem.  Israel måste få hjälp! Jag vet inte om etablisemanget i form av militär och politik ens vill lösa relationen till det paestinska samhället. Jag vet inte ens om politiker och militärer  förstår att i takt med att man dehumaniserar och demioniserar sin motpart, så gör man det närmast omöjligt att komma någonvart i strävan att skapa fred och säkerhet för alla i detta lilla område.

Detta är faktiskt inte så svårt att förstå!

Annonser

One Response to Detta är faktiskt inte så svårt att förstå!

  1. Tack för att du orkar engagera dej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: