Det är så sjukt! Så sjukt!

kvinnor i sydafrikadagens_nyheter_logoI gårdagens DN 21 april 2013) skrev författarren Marlene van Nierkerk om krisen i sitt hemland Sydafrika. Detta är en nästan outhärdlig läsning om kvinnornas situation. Kvinnor löper större risk att bli våldtagna än att få utbildning. van Niekerk beskriver sitt land som ett land som är i krig med sig självt. Ja, det är som om alla grundläggande värderingar om bl.a. respekt har helt havererat.

Så skriver hon bl.a.:
I århundraden har kvinnor fått tjäna som leksaker för den mordiska manstyp som historien ofta frambringat i de här trakterna, antingen han burit det holländska Ostindienkompaniets, de brittiska irregulära styrkornas eller apartheidslaktarnas uniform. I dag har de i stället blivit villebråd för dessa män som efter decennier av rasistiskt förtryck av sina nya härskare utlovades arbete, möjligheter, ett integrerat och mer jämlikt samhälle och en värdig tillvaro. Förkrossade och besvikna, med hoppet släckt i sina förödmjukade och maktlösa liv krossar de i sin tur andra…Så har den människa vars namn är kvinna blivit till byte, offer, avslräde”.

Så beskriver Marlene van Nierkerk hur späda flickor på bara några månader såväl som mormödrar befinner sig under ständig våldtäcksbelägring. Inte ens sjuka, handikappade eller döda är förskonade. ”Flickor från fattiga familjer kan ofta inte lita på asina fäder, bröder, farbröder eller kusiner”.
I Sydafrika anmäls 65 000 våldtäkter om året. Sanningen är att den siffran bör multipliceras med 36. Man uppskattar att det våldtas en kvinna var fjortonde sekund. Vem kan fatta vidden av detta? ”Varje dag påträffas lik av våldtagna kvinnor i diken, under sängar, på tak, under lövhögar, i buskage och i slagghjögar eller dumpade i sjöar och floder; latringropar och källor; inlåsta i bakluckor på bilar eller undanstoppade någon annanstans uton synhåll där förövarna hoppas att de ska glömmas bort”.

Marlene van Nierkerk relaterar denna avgrund till hur regimen distanserar sig från det folk den är satt att tjäna. Här handlar det nämast om att förtjäna. Att berika sig på på bekostnad av den majoritet vars behov är närmast outgrundliga. ”Åter ser man regeringsmedlemmar frossa i varje tänkbar lyx medan den verkliga fienden är inhemsk: massfattigdom, arbetslöshet och ett helt dysfunktionellt utbildningssystem”.

Det är viktigt det Marlene van Nierkerk slutar sin artikel med:
”Det är nu verkligen hög tid för de länder som i störra eller mindre utsträckning stödde kampen mot apartheid att börja utöva påtryckningar mot den tidigare frihetsrörelse som i sin nuvarande hänsynslösa form trampar på sina egna ideal att stärka de fattiga och lyfta upp de förtrampade, ideal som skulle mobilisera världens moraliska och finansiella stöd. Efter Kampen fortsätter kampen. Till den behöver vi ryggrad, men inga Jas Gripen”.

Trots att Marlene van Nierkerk gör ett försök att skriva så att vi förstår, så kan jag inte säga att jag förstår. Det är som om det inte räcker med att hänvisa till fattigdom och arbetslöshet. Det är som om botten gått ur hela det sydafrikanska samhället. Som om de som valts att leda detta land helt övergivit sitt folk. Som inte alls bryr sig. Som att man tappat alla de värderingar som en gång bar kampen mot apartheid. Då man höll ihop för att skapa en annan tingens ordning i Sydafrika. Det är så sjukt det Marlene van Nierkerk beskriver att det går bortom det åtmindstone jag kan förstå.

Att mot bakgrund av allt detta tänka sig att detta utsatta land ska använda miljarder på att köpa svenaska stridsflygplan – också detta är sjukt. Sjukt är det att tänka tillbaka på hur Göran Persson och andra jobbade ”häcken av sig” för att få den sydafrikanska regeringen att köpa dessa JAS-plan. Som att det var detta Sydafrika behövde. Det är så sjukt! Så sjukt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: