”Bryt tystnaden!” Vi kan inte längre säga att vi inget vet.

Bryt-tystnaden_Dana-Golan_loJag är imponerad över det jobb som  DIAKONIA gjort för att skapa uppmärksamhet kring besöket av organisationen ”Breaking the silence” och Dana Golan, organisationen Breaking the Silence verkställande chef fram till i januari i år. Snart sagt varje större nyhetsredaktion har gjort inslag kring organisationen och den nyutkomna boken på svenska med vittnersbörd från israeliska soldater. På svenska heter boken ”Bryt tystnaden – israeliska soldaters vittnesmål från de ockuperade områdena”, Leopard förlag. Jag lyssnadde till Dana Golan i ett möte i Stockholm i förra veckan.

Lyssna bl.a. till inslaget i dagens P1 här.

”Breaking the silence” kom till i början av 2000-talet efter det att ett sextiotal krigsveteraner valt att ta bladet från munnen och berättade om vad som verkligen hänt i Hebron och den ockupoerade Västbanken. Boken är en plågsam läsning av 145 vittnesbörd om vad som aldrig var tränkt att komma till allmänhetens kännedom. Befäl och soldater trodde sig kunna gå sin bärsärkagång utan att behöva stå till svars för det man gjort, än mindre behöva ”hängas ut” i det offentliga. Bara detta säger något om hur ruttet systemet varit och är. Som om man menar sig kunna stå över lagar och regler. Det som presenteras i dessa 145 vittnesbörd är egentligen inget annat än en lek – om absurd – men ändå lek. Som en katt och råtta-lek. Där den väl utrustade israleiska armén i sin överlägsenhet kunnat göra precis som man velat – och som man också gjort – för att demonstrera sitt övertag. Och allt detta har fått fortgå med den politiska ledningens gillande. Som att detta varit beställt från högsta ort. Det är svårt att förstå hur något sådant har fått fortgå. Frågan är hur länge det ska fortsätta utan att USA och EU resolut sätter klackarna i backen? Hur länge?

I boken presenteras det ena konkreta vittnesbördet efter det andra. Konkret och fasansfullt  i alla sina detaljer. Det handlar om hur palestinier utsätts för misshandel vid vägspärrarna, får sin egendom konfiskerad, bestraffas kollektivt, får sin rörelsefrihet begränsad med regler som hela tiden ändras. Det ser ut som godtycklighet sker ändå med stor systematik. Utgångspunkten är att varje palestinier, man och kvinna, är misstänkta. Den israeliska armén ser i varje palestinier en presumtiv terrorist. Med den utgångspunkten kan det inte bli på något annat sätt än det som beskrivs i boken.

I boken presenteras inte minst många vittnersbör om hur barn misshandlas. Hur också barn ses som fullfjädrade terrorister. Hur man hunsar runt med barn som vore de trasdockor. Hur ett befäl kan skapa en situation där man lockar fram barn bara för att skjuta sönder deras ben.

CIMG5613”De israeliska myndigheterna beslutat dag för dag vilka varor som kan överföras från en stad till en annan, vilka företag som kan startas, vem som får passera vägspärrarna och säkerhetsbarriärens övergångar, vem som kan skicka sina barn till skolan, vem som kan ta sig till universitetet och vem somn kan få den sjukvård han eller hon behöver. Israel har också beslagtagit tiotusentals palestiniers privata egendom”. Allt sker för att skapa kontroll över i stort sett varje palestinier.

I flera reportage i radio och TV har de företrädare för ”Breaking the silence” som besökt Sverigwe berättat om hur det går till när man mitt i natten stormar in i hus för att, som det heter, leta efter vapen. Hur man föser samman de som bor där och mer eller mindre river hela huset. Som om dessa soldater njuter av att vända upp och ner på ett helt hem och så lämnar det i stort kaos. Som om att man inte fattar vad detta skapar av aggresion hos inte minst alla barn. Som att detta är meningen. Får man ut dom på gatan menar man sig ha skäl att skada eller döda dom. Det som berättas i dessa vittnesbörd går utöver vad som är möjligt att fantisera om. Det är en brutalitet som går utöver mycket av det vi hör om från andra krigshärdar världen över. Och så menar, inte minst många internationella judiska organisationer, att det som sker är så marginellt och så harmlöst att det borde vi lämna därhän. Jag har själv hört det uttryckas på det viset. Varför bry sig när det finns så många andra oroshärdar att uppmärksamma? Så är det helt i sin ordning att en organisation som ”Breaking the silence” fått utstå ”spott och spe” från såväl israelsisk allmänhet som från företrädare för politiken och militären. Man utmålas som förädare som misstänkliggörs. På samma sätt misstänkliggörs de bidrag som bl.a. ”Breaking the silence” får från flera internationella sammanhang. Allt detta i en typ av försök att mörka det som pågår på de ockuperade områdena.

Företrädare för ”Breaking the silence” är tydliga med att ockupationen är roten till allt detta onda. Man är lika tydlig med att denna ockupation inte alls bidrar till att skapa den säkerhet som israeliska politiker och militärer anser sig eftersträva. Ockupationen bidrar snarast till att skapa ett instabilt läge i Israel. Israel skulel förmodligen må väl av att avsluta den nu pågående ockupationen.

Jag hoppas att det kan bli så att den bok som nu kommit ut på svenska ska få bidra till det som är målet för ”Breaking the silence” att ”tvinga oss att se på Israels handlingar med öppna ögon och fråga oss om de motsvarar ett humant och demokratiskt samhälles värderingar”.CIMG5714

Med vetskap om allt det som hänt och fortfarande händer är det en rimlig fråga varför exv. Sveriges regering valt att nästan inte säga något alls om allt detta. Som att man inte vet. Varför går inte Carl Bildt ut och talar om att detta är fullkomligt oacceptabelt. Att Sverige som ett demokratiskt land ifrågasätter det demokratiska i det sätt varpå Israel fortsätter att ockupera land och trotsa resolutioner från bl.a. FN. Hur länge menar den svenska regeringen att detta ska få fortgå? Hur länge menar den svenska regeringen att man med hjälp av bl.a. handelsavtal ska fortsätta bidra till att hålla en regim som denna under armarna? Hur länge? När nu boken ”Bryt tytnaden” är släppt kan ingen säga att vi inget visste. Nu vet vi och har anledning att handla därefter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: