”Goddag yxskaft”, Roland Utbult

Gunilla CarlssonBiståndsministern Gunilla Carlsson har en märklig förmåga att skapa diskussion kring sitt fögderi. Under den sista veckan har bl.a. Bo Forsberg från DIAKONIA debatterat med Gunilla Carlsson om framtagandet av en ny s.k. biståndsplattform. Regeringen har inte tyckt det vara särskilt angeläget att föra en dialog med de biståndsorganisationer som lever allra närmast de människor som är i behov av internationellt bistånd. Gunilla Carlsson betraktar dessa organisationer som särintressen, som enbart talar i egen sak. Hon och regeringen vet bäst.

I sin ambition att granska och ifrågasätta, har turen kommit till den del av biståndet som går till den palestinska myndigheten. Det är klart att vi ska veta att det bistånd som ges för ett särskilt ändamål används så som det sagts. Så långt är det OK. Det som gör det hela ytterst märkligt är skälen som Gunilla Carlsson anger, nämligen palestiniernas ovilja att sätta sig vid förhandlingsbordet tillsammans med företrädare för staten Israel. Gunilla Carlsson har uppenbarligen tappat tålamodet och tänker använda svenskt bistånd som en typ av politikiskt påtryckningsmedel.

Roland UtbultNu rycker KD-riksdagsmannen Roland Utbult ut till Gunilla Carlssons försvar, och han gör det i en debattartikel i tidningen DAGEN. Det är i sanning en sällsam läsning. När jag på 1980-talet var förbundssekreterare i SMU och hade som en av mina uppgifter att bevaka hur riksdag och regering hanterade frågor som låg SMU varmt om hjärtat, så lärde jag mig hur lobbygrupper skrev motioner som man la framför riksdagsledamöter och bad dom att skriva under. Jag kommer ihåg ett exempel på hur en riksdagsledamot inte hade en aning om vad hon skrivit under, när jag började ställa frågor om hur hon tänkte. Så tänker jag: vem har skrivit det Roland Utbult nu låter publicera i DAGEN. Jag vill inte tro Roland Utbult om att vara så oinformerad och så komplett ensidig såsom detta är skrivet. Så oinformerad kan och får inte en riksdagsledamot vara.

Roland Utbult skriver: ”Israeler och palestinier ska kunna leva sida vid sida i fred med demokrati och mänskliga rättigheter. Men det måste finnas en vilja från båda sidor. Palestinierna har lämnat förhandlingarna och ställer orealistiska krav för att återgå. Världssamfundet har dock yrkat på en återgång till förhandlingar utan förhandsvillkor. Är ekonomisk press enda sättet att få den palestinska myndigheten till förhandlingsbordet?” Sanningen är att de ”orealistiska krav” som de palestinska förhandlarna ställt är att Israel ska stoppa utbyggnaden av bosättningar. Det palestiniernas ber om är inte att Israel ska flytta ur redan existerande bosättningar men sluta bygga ut och bygga nya. ”Grejen” är ju att det hela handlar om att överhuvud taget ha något att förhandla om. Vad ska man förhandla om, om Israel samtidigt som man sitter i ändlösa förhandlingar bygger ut sina bosättningar och allt mindre återstår av mark för den palestinska befolkningen. Detta blir inget annat än en lek, och jag förstår att palestinierna inte vill delta i den leken. Är detta så orimligt Roland Utbult? Är det inte i själva verket ett högst rimligt krav.

CIMG0986Roland Utbult skriver: ”Det största hindret till fred mellan israeler och palestinier är avsaknaden av fredstanken i de palestinska skolorna”. Roland Utbult gör i sin debattartikel inte ett enda litet försök att förstå hela sammanhanget. Det är som att referera en fotbollsmatch och bara ha något at säga om det som händer på ena planhalvan. Som om det som sker på den andra planhalvan inte har någon betydelse för hur matchen utvecklas. Tror Roland Utbult verkligen på sitt eget sätt att argumentera. Att det som händer i de palestinska skolorna skulle vara roten till allt ont? Inte ett ord, inte ens en antydning, om bosättningar, om muren som exv. slingrar sig runt Betlehem och gör staden till ett enda stort fängelse. Inget om synen på hur rättssystemet skiljer på vad som är rätt och fel beroende på om man är israel eller palestinier. Inget om den orättvisa som gäller i hur de begränsade vattenresurserna fördelas. Inget, överhuvudtaget inget, om det som är grunden för konflikten i den här delen av världen. Är det verkligen så att Roland Utbult inget vet eller är det så att det inte gör sig med den agenda med vilken Utbult argumenterar. Som om att inget finns att säga till Israels ansvariga politiker i den här frågan. Som att dessa inte har något ansvar för att inget händer. Nej, ta från dom som redan är hårt beskurna i sina resurser och tvinga dom att krypa till förhandlingsbordet för att tigga och be om att inte bli helt utplånade. Är det så Roland Utbult vill ha det?

 

Annonser

2 Responses to ”Goddag yxskaft”, Roland Utbult

  1. Håller med dej , trist att en kristen som Utbult inte ser att människorna i Palestina far illa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: