Eskilstuna – the city of compassion

Eskilstuna-KurirenLäser i Eskilstuna-Kuriren om att et nytt nätverk uppstått i Eskilstuna: ”Eskilstuna – the city of compassion”. Compassion Action Network International är ett nätverk som finns på många håll i världen sedan 2008. Städerna tävlar i lustfylld anda om vem som är världens mest medkännande stad. Vet inte om jag tycker att det går att tävla på det viset. Hur är man mest medkännande? Jag bara undrar.

När jag uttryckte mitt gillande i ett nätinlägg i anslutning till artikeln – utifrån vår insamling till världens barn – var det någon som snabbt var där och menade att vi i första hand ska ta hand om våra barn vi har nära inpå oss. I ett svar skriver jag: ”Kan inte se något meningsfullt i att ställa ett barn mot et annat barn – om det är så du tänker. Frågan om hur det blir för våra ”egna” barn handlar i alla fall inte om att vi inte saknar resurser. Frågan är ju hur vi – med bl.a. politiska beslut – väljer att prioritera våra resurser. Regeringen tycks ju mena att vi har så gott om pengar att mycket går tillbaka i våra egna fickor för att vi ska konsumera mera. Låt oss ta den debatten, men bl.a. inte ihop den med det behov som barn i andra delar av världen har”. Får se vart den debatten tar vägen? Undrar hur det kommer sig att den här typen av reaktioner dyker upp. Hur kommer det sig att en och annan menar att vi inte har råd att samla in pengar till världens barn, utan ska koncentrerar oss på barn vi har i vår närhet? Hur kommer det sig?

Det är bra om detta nybildader nätverk kan få bidra till att sätta fokus på den generositet som präglar eskilstunaborna. Vi ser det så tydligt i vår insamling till världens barn. Så mycket som händer. så många som vill vara med. Så många dörrar som öppnar sig. Så mycket pengar som strömmar in. Vi har all anledning att tro att vi i år når upp till vårt mål att samla in 1.6 miljoner kronor. Visst är detta uttryck för medkänsla – compassion.

VRLDEN~1I lördags hade Parken Zoo öppnat sina portar enkom för världens barn-kampanjen. De två hundra första som betalade sin entrébiljett på 50 kronor la den direkt i våra insamlingsbössor. Detta borde lugnt ha blivit 10 000 kronor. Handbollslaget GUIF fanns på plats med sin målvakt och skapade aktivitet på parkenområdet. För tio kronor fick man skjuta tre skott på denne isländske landslagsmålvakt. Gjorde man mål fick man en liten vit tiger som uppmuntran. Måna mål blev det…!

På onsdag kväll genomför Kommunala musikskolan den första av två konserter. Tillsammans hoppas vi samla in 100 000 kronor. På lördag samlar vi in pengar i samband med HK Eskils hemmamatch. Detsamma gäller för GUIF:s hemmamatch på söndag. Gillarden här sortens samarbete.

Så har vi nästa vecka – slutveckan – kvar med bl.a. galakonserten med den sjungande trion Carson, Malmqvist och Hansson. Vi hoppas på en fullsatt konserthall – lapp på luckan.

Jag tänker att vi gör en god insats genom att uppmuntra till detta givande. Vi mår bra av att dela med oss. En påminnelse om den solidaritet som måste till med dom  om har det sämre än vad vi har det. Tänker också att vi med vår insamling bidrar till att utmana människor att kliva ut på gator och torg för att stå upp för en så avgörande sak som att världens barn behöver vårt stöd. Bilden av en person med en insamlingsbössa för världens barn är bilden av compassion – medkänsla och generositet. Bilden av att vi är många som står upp för det självklara att stödja världens barn. Det är det bösta motargumentet mot den som tycker att pengarna inte räcker till mer än barnen på hemmaplan.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: